RECENSIE: The Pretty Reckless - Other Worlds

TPR
2023-02-18 Om als band een beetje onder de aandacht te blijven is het noodzakelijk om regelmatig met releases te komen. Om de leemte tussen twee studioalbums te dichten zoeken bands vaak hun toevlucht in live albums of wat uitgebreidere EP’s. In feite behoort Other Worlds van The Petty Reckless tot die laatste categorie.

Other Worlds, als album gepresenteerd, voegt niet heel veel toe aan het oeuvre van The Pretty Reckless, maar is geen onprettige plaat om naar te luisteren. Het hart van het album is gebaseerd op de songs van Death By Rock And Roll uit 2021 en een handjevol covers. Het maakt dat het album niet consistent is, maar de respectvolle manier waarop men de veel te vroeg overleden Chris Cornell eert, toont aan dat Taylor Momsen en haar mannen nog altijd diep geraakt zijn door de dood van de Soundgarden frontman. Drie songs, twee van Soundgarden en eentje van Chris Cornell solo, zijn door het viertal bewerkt. Vooral ‘Loud Love’ rockt de spreekwoordelijk ballen uit de broek, maar ook het rustigére ‘The Keeper’ (met hulp van Alain Johannes) en de akoestische versie van ‘Halway There’, met hulp van Matt Cameron zelf, zijn goed te pruimen.

Nog meer verering van ons ontvallen muzikanten is de bewerking van David Bowie’s ‘Quicksand’, die het niet helemaal haalt bij het origineel. Niet helemaal eerlijk want David Bowie coveren lijkt bij voorbaat een verloren wedstrijd. Sympathiek is dat Mike Garson, heel lang de rechterhand van Bowie, de helpende hand toesteekt. Zijn pianotonen helpen wel om de track spannender te krijgen. Nog niet dood, maar wel gecoverd is Elvis Costello. Je zou verwachten dat zijn pittig ronkende track ‘What’s So Funny About Peace Love And Understanding’ door The Pretty Reckless als stevige rocker wordt gebracht, maar nee de song wordt juist in zijn nakende essentie teruggebracht. Zo word je nog even het verkeerde been gezet.

Van de tracks die origineel van Death By Rock And Roll komen zijn de meeste songs in een akoestische versie opgenomen. Hoewel het fijner is om Momsen en haar mannen te horen rocken komen ze goed weg met de uitgeklede versies, wat natuurlijk voor een deel op het conto van Momsen kan worden geschreven, die telkens weer bewijst een fantastische zangeres te zijn die veel gevoel in haar stem weet te leggen. Vooral ‘25’ is heel smaakvol opgenomen. ‘Got So High’ staat er maar liefst tweemaal op; eenmaal als lome triphop-rocker bij wijze van opening en als de bekende albumtrack.

Other Worlds is een snedig tussendoortje van The Pretty Reckless met een mooi eerbetoon aan de bandfavorieten. Nu dit ei gelegd is mag de band weer aan een nieuw album gaan werken, waarbij we natuurlijk hopen op een stevig rockend album, want dat is waar de dame en drie heren het best in zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Pretty Reckless Label:Century Media
Cover Orthodox - Learning To Dissolve

Orthodox - Learning To Dissolve Orthodox is een band uit Nashville. Tot zover de enige gelijkenis met de...

Cover Chabliz - Heroes And Foes

Chabliz - Heroes And Foes In onze niet aflatende ijver om muziek in een hokje te stoppen kunnen we nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT