RECENSIE: Orthodox - Learning To Dissolve

Orthodox
2023-03-14 Orthodox is een band uit Nashville. Tot zover de enige gelijkenis met de uit die stad zo veelvuldig vervaardigde country. Orthodox staat daar mijlenver vanaf en produceert een mix tussen nu-metal en metalcore. Haar derde album Learning To Dissolve laat drie kwartier laag gestemde metal horen die in het straatje van bands als Slipknot, Otep en Gojira ligt. Verwacht dus vooral geen lieflijke emo-refreintjes want daar is Orthodox niet van.

Bikkelhard schiet Learning To Dissolve uit de startblokken met ‘Fell It Linger’ dat behalve snelheid natuurlijk ook de nodige breakdowns bevat. Fijn is dat zanger Aam Eastering behalve zijn brute grunt ook wat andere, kwaadaardige, stemmetjes weet op te zetten. De track loopt over in ‘Head On A Spike’ dat begint met een killerriff en verder veel afwisseling in tempo en (loodzware)riffs laat horen. Deze track is een dikke middelvinger naar iedereen die dacht dat het niets zou worden met Orthodox, maar het resultaat is een contract bij het grote Century Media.

Omdat alle songs in elkaar overlopen luistert het album weg als een lange track, waarbij opvalt hoe afwisselend de plaat is en hoeveel straffe riffs er geproduceerd worden. Ook het constante schakelen tussen grunt en een boosaardige half gefluisterde stem is goed voor de afwisseling. Ook laat Easterling soms wat gejammer en gekerm horen. In het prachtige ‘Digging Through Glass’ horen we zo ongeveer het hele vocale pallet, inclusief een meezingbaar refrein. Een korte song met als titel ‘1 1 7 6 2’ doet door het boze gefluister, de lage bastonen en de sfeergeluidjes heel erg aan Otep denken. In ‘Fast Asleep’ worden we nog even lekker op wat snelheid getrakteerd. Met de nodige tempowisselingen natuurlijk en een paar prachtige gitaarloopjes van Austin Evans. Fraai is ook het rustpuntje na een minuut of drie. Het zorgt voor extra contrast.

Learning To Dissolve kent nergens zwakke momenten, maar is absoluut geen plaat voor tere zieltjes. De vier heren smijten een geweldig brok loeistrakke energie in de ring en vooral het loodzware riffwerk is van hogeschool niveau. Liefhebbers van zware nu-metal en metalcore kunnen zich volledig uitleven op dit fijne plaatje.
Recensent:Jan Didden Artiest:Orthodox Label:Century Media
Cover Devin Townsend - Lightwork

Devin Townsend - LightworkHet is niet meer bij te houden hoeveel albums Devin Townsend heeft...

Cover The Pretty Reckless - Other Worlds

The Pretty Reckless - Other Worlds Om als band een beetje onder de aandacht te blijven is het noodzakelijk om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT