RECENSIE: Chabliz - Heroes And Foes

Chabliz
2023-03-07 In onze niet aflatende ijver om muziek in een hokje te stoppen kunnen we nu alvast zeggen dat Chabliz in geen enkel hokje is te stoppen. Ook op het nieuwe album Heroes And Foes horen we muziek die ergens het midden houdt tussen pop-noir, triphop, jazz en gothic. De muziek van Petra de Winter, Pim van Riezen en Marcel Peters smaakt het best tijdens een druilerige dag. Echt muziek om even lekker in te kruipen. Op het album wordt het drietal bijgestaan door een flink aantal gastmuzikanten. Hierdoor klinkt het album bij vlagen weelderig en is zo de perfecte omlijsting voor Petra de Winters warme en veelzijdige stem. Zij zingt veelvuldig laag, maar gaat soms stevig de hoogte in wanneer de muziek er om vraagt.

In tegenstelling tot het vorige album Straight Stories, dat voor de helft uit covers bestond, bevat Heroes And Foes maar één cover, maar dan wel eentje van Joy Division. Dit betekent dat Chabliz de lat hoog legt, maar komt er heel goed mee weg. De bewerking van ‘New Dawn Fades’ ligt ver weg van het origineel, waardoor een argeloze luisteraar de song misschien wel aan Chabliz zal toeschrijven. De prominente orkestrale versieringen en de zang van Petra, die tegen het einde heerlijk de hoogte ingaat, maken het een waar luistergenot.

De veelzijdigheid van Heroes And Foes blijkt uit ‘Wings Of The Night’, dat als een jazzy shuffle begint, maar langzaam maar zeker komen er flink wat strijkers in, maar ook uit ‘Elsa’ (over kunstenares Els Von Freitag) dat naar het einde toe mooie koren bevat, terwijl Petra als een soort Nina Hagen er overheen galmt. Kippenvel! Een van de vele hoogtepunten is het prachtige ‘Çonductor 71’ dat met zwaar aangezet pianospel begint en prachtig evolueert naar een gothic song in de stijl van The Dreamside. Dat hierna het jazzy ‘Francis & Claire’ volgt zegt weer veel over het afwisselende karakter van Heroes & Foes.

Speciale aandacht voor een Nederlandstalige song en wel voor het zeer indringende ‘Politieman’ met een loodzware tekst over een agent die altijd maar alle ellende als eerste voor zijn kiezen krijgt en daardoor langzaam maar zeker doordraait. Waarschijnlijk heeft de band de zaak rond Mitch Henriquez in gedachten gehad bij het schrijven van deze tekst. Zonder stelling te nemen overigens. Het belicht, als je tussen de regels door leest, de loodzware druk waaronder politiemensen soms moeten werken en dat een politieman soms je beste vriend is, maar soms ook een duistere kant kan hebben, al dan niet ingegeven door druk waaronder er soms gewerkt moet worden. Dat juist bij dit nummer voor onze eigen taal is gekozen is logisch omdat daarmee de betekenis het meest tot zijn recht komt. Een geslaagd experiment.

Heroes And Foes is een plaat die in eerste instantie wat zwaar en donker aanvoelt, maar na enkele luisterbeurten ontvouwt zich de kracht en schoonheid van de plaat. De stem van Petra de Winter raakt je tot op het bot, terwijl de weelderige orkestraties het plaatje compleet maken. Topalbum!
Recensent:Jan Didden Artiest:Chabliz Label:Eigen Beheer
Cover The Pretty Reckless - Other Worlds

The Pretty Reckless - Other WorldsOm als band een beetje onder de aandacht te blijven is het noodzakelijk om...

Larkin Poe

Larkin Poe - Blood Harmony De band Larkin Poe draait om de zussen Rebecca en Megan Lovell. Beide zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT