RECENSIE: Jonathan Hulten - Chants From Another Place

Hulten
2020-03-20 Jonathan Hultén is in het dagelijks leven gitarist van de Zweedse metalband Tribulation. Tribulation is een band die flirt met het occulte en gothische invloeden verwerkt in haar light-versie van death- en blackmetal. Met zijn solowerk tapt Hultén uit een heel ander vaatje.

Het solodebuut van Jonathan Hultén, Chants From Another Place getiteld, staat vol folkmuziek. Hultén heeft een duidelijke voorliefde voor middeleeuwse zang en melodieën. De strakke gitaarriffs en diepe grunts van zijn band Tribulation zijn op zijn soloalbum ingeruild voor een feeërieke combinatie van a capella gezongen pagan folk en middeleeuwse (kerk)muziek.

In 41 minuten trakteert Hultén de luisteraar op twaalf tracks. Op het album ligt de nadruk op de vocale kunsten. De zangpartijen worden daarbij spaarzaam begeleid door gitaar, viool, toetsen en een enkele drumpartij.

Hultén gebruikt zijn zangstem vaak als extra of enige instrument. Zo zijn ‘Östbjörka Brudlat’ en ‘Holy Woods’ a capella gezongen, maar desondanks tekstloze nummers. ‘The Fleeting World’ daarentegen is een instrumentaal piano intermezzo.

Het nummer ‘A Dance In The Road’ doet qua zang en gitaarspel denken aan Led Zeppelin’s heldenepos ‘The Battle Of Evermore’, terwijl de mierzoete samenzang op ‘Where Devils Weep’ Simon & Garfunkel naar de kroon steekt. Met ‘Next Big Thing’ kent het album ook een flinke mispeer. Het geforceerd gezongen nummer valt uit de toon bij de sprookjesachtige sfeer op de rest van het album.

Jonathan Hultén levert met Chants From Another Place een half geslaagde debuutplaat af. De nummers blijven nu nog te vaak steken bij een aardige aanzet van wat had kunnen uitgroeien tot iets moois. Met een strenge producer, een strengere songselectie en beter uitgewerkte arrangementen was er ongetwijfeld meer uit het album te halen geweest.

Voorlopig mag Hultén alleen nog maar dromen van de kwaliteit van de rijk gearrangeerde songs van een genregenoot als Hexvessel. Maar het debuut heeft voldoende kwaliteit om nieuwsgierig uit te kijken naar Hultén’s volgende solo uitstapje.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Jonathan Hulten Label:Kscope
Cover Marten de Paepe - Alles Naar De Stort

Marten de Paepe - Alles Naar De Stort Marten De Paepe kan maar niet uit zijn bed komen. Dat is het beeld dat uit...

Cover Izakaya Heartbeat - Subterranean Sunset

Izakaya Heartbeat - Subterranean Sunset Subterranean Sunset heet het derde album van Izakay Heartbeat dat in 2010...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT