RECENSIE: Mariana Semkina - Sleepwalking

Semkina
2020-04-25 Mariana Semkina kennen we als zangeres van Iamthemorning, het Russische duo dat al vijf prachtige platen uitbracht. Eindelijk vond Semkina de tijd rijp om een eigen album uit te brengen zonder haar compagnon Gleb Kolyadin. Het klassiek geschoolde pianospel van Kolyadin drukt een groot stempel op de muziek van het duo, zoveel is wel duidelijk wanneer je naar Sleepwalking luistert. Sleepwalking lijkt hierdoor minder op Iamthemorning dan je zou verwachten. Semkina wordt op dit album bijgestaan door Jordan Rudess van Dream Theater, drummer Craig Blundell (Pendragon, Steven Wilson) en bassist Nick Begss (Steven Wilson). Ook horen we de Sint Petersburg Orchestra regelmatig een flinke duit in het zakje doen.

Doordat bovenstaande namen op de loonlijst staan kan het niet anders of Sleepwalking moet een prima album zijn en dat is het dan ook. Het engelachtige stemgeluid van Semkina is ook op dit album prachtig en past geweldig bij de klassiek aandoende orkestraties met veel strijkers. Door de weelderige arrangementen en de stem van Semkina doet de muziek soms wat aan Scandinavische folk denken. Bij beluistering van dit album gaan dan ook regelmatig de gedachten naar de Noorse Kari Rueslatten, de voormalig zangeres van The 3rd And The Mortal.

De muziek van Semkina is, zoals je mag verwachten ingetogen en lieflijk, maar tevens bevat de muziek ook een zekere dreiging waardoor het volledig boeit. Met andere woorden; ondanks hetgeen de titel suggereert val je zeker niet in slaap bij Sleepwalking. Een dreigende ingehouden track met de titel ‘Invisible’ bijvoorbeeld wordt lekker afgewisseld met iets meer toegankelijkere tracks, waarvan ‘Turn Back Time’ het beste voorbeeld is. De tegendraadse beat, spaarzaam koperwerk en de dwingende bas maken dit een onweerstaanbaar nummer.

Sommige songs hebben een ingetogen begin, maar barsten dan toch wat meer los, al is losbarsten bij Semkina natuurlijk een relatief begrip. Het houdt songs als ‘Lost At Sea’ en ‘How To Be Alone’ spannend en hier ligt de vergelijking met Rueslatten het meest voor de hand. Die vergelijking is het sterkst in afsluiter ‘Still Life’. ‘Everything Burns’ daarentegen is niets meer dan een onvervalste triphoptrack en dus schieten de gedachten gelijk richting Portishead.

Fans van Iantmhemorning kunnen niet om Sleepwaking heen, maar ook als je achterover leunend naar een relaxte, maar onderhoudende, portie folkpop wil luisteren dan zit je goed bij Mariana Semkina. De afwisseling, muzikaliteit en spanning van dit album houden je drie kwartier goed bij de les.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mariana Semkina Label:Kscope
Cover Godsticks - Inescapable

Godsticks - InescapableWanneer je als band door het Engelse label Kscope wordt getekend, doe je iets...

Cover Drive-By Truckers - The Unraveling

Drive-By Truckers - The Unraveling Het laatste studioalbum van Drive-By Truckers , American Band ), dateert...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT