RECENSIE: Deem Index - Mass/Minus

Deem index
2021-01-18 Wie op internet zoekt naar Deem Index komt zonder twijfel de vergelijking met de Gothenburg metal scene tegen. Het is dan ook het eerste wat je opvalt als je de EP Mass // Minus aan zet: dit lijkt enorm op de melodieuze deathmetal van onder meer In Flames. Maar weten de Arnhemmers van Deem Index ook net zo te overtuigen als de grote voorbeelden?

Mass // Minus is het vervolg op Vain // Void, de EP die zes jaar eerder werd uitgebracht. Eigenlijk is er in de tussentijd weinig veranderd: de line-up is ongewijzigd en ook het recept is nog altijd hetzelfde. Nou ja, zes jaar later klinkt alles toch wel net iets beter. De productie is zuiverder, maar ook de muzikanten spelen nog een tandje strakker dan dat ze op Vain // Void al deden. Ook de vocalen van Ronald Stempyn klinken rauwer en stelen op deze tweede EP echt de show. Het kan ook niet anders of dan dat Deem Index live nog veel leuke shows op gaat leveren.

Toch is Mass // Minus nog geen echte voltreffer. Zo wordt er op het album weinig gevarieerd: de tracks op de EP lijken veel op elkaar en ook binnen de nummers bespeuren we veel herhaling. Dat is zonde, want gezien de vaardigheden van de muzikanten lijkt de band tot meer in staat dan dat we op Mass // Minus horen. Ram er een heftige solo in, zet de luisteraar op het verkeerde been, speel wat meer met het gaspedaal: het zijn elementen die een overweldigender nummer op zouden kunnen leveren. Een track die concertbezoekers neuriën als ze tevreden weer naar buiten lopen en die ze een dag later aan hun vrienden laten horen. Zo'n track ontbreekt eigenlijk een beetje.

Dat wil echter niet zeggen dat er al niet voorzichtig wordt laten zien waar Deem Index echt toe in staat is. Met ‘Vortex In Slow Motion’ komt de band het dichtst in de buurt van een echte knaller en lijkt de band wat vrijer te swingen (lees: rammen) dan op de rest van de EP. Dit smaakt absoluut naar meer, dus we hopen dat we deze keer geen zes jaar op een volgende EP hoeven te wachten. Deem Index bewijst met Mass // Minusdat ze technisch erg goed zijn en ook de productie is uitstekend. De basis ligt er. Het is hard, strak, maar helaas ook te behouden. Ze vliegen nergens uit de bocht, maar laten ook nog niet het achterste van hun tong zien.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Deem Index Label:Eigen Beheer
Cover Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children

Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy ChildrenEr zijn weinig bandnamen die zo goed de lading dekken van de aangeboden...

Tuffy

Dan Tuffy - Letters Of Gold Het verhaal van Dan Tuffy is na zijn schitterende debuutalbum Songs From...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT