RECENSIE: Elder - Omens

Elder
2020-06-15 Elder klinkt op het nieuwe album Omens behoorlijk - sorry voor het woord - eclectisch. Het album is een amalgaam van invloeden: stonerrock, classic rock, postrock, progrock, psychrock, spacerock en een vleugje krautrock. Het moge duidelijk zijn dat rock hier de verbindende factor is.

Elder (Boston, USA) werkt op haar vijfde studio-album Omens met een nieuwe line-up. Gebleven zijn frontman Nicholas DiSalvo (zang, gitaar en keyboards) en bassist Jack Donovan. Nieuwkomers zijn drummer Georg Edert en Michael Risberg (gitaar en keyboards). Gastmuzikant Fabio Cuomo doet nog wat aanvullend toetsenwerk op het album.

Omens is opgenomen in Studio Black Box (Fr.) onder leiding van Peter Deimel, die eerder samenwerkte met Motorpsycho. En dat laatste is goed te horen want Elder vertoont op Omens zeker verwantschap met het recentere werk van Motorpsycho. Beide bands zijn bovendien elkaars labelgenoten bij Stickman Records.

Omens telt slechts vijf tracks, maar niet getreurd. Slechts één track (‘In Procession’) klokt minder dan tien minuten. Het overkoepelende thema op het album wordt gevormd door het aangekondigde einde van de menselijke beschaving. De tekst van ‘Omens’ geeft de huidige tijdgeest in ieder geval goed weer: ”In the ruins tomorrow, lies the meaning of today, where only memories are hallow, for time to wash away”. Titelsong ‘Omens’ vormt ook meteen de staalkaart voor de verschillende stijlen die Elder verwerkt in haat muziek. De heavy stonerriffs gaan hand in hand met klassiek gitaarwerk. De stuwende ritmesectie verstaat zijn werk en het prominenten toetsenwerk én de melodieuze zanglijnen geven het bandgeluid voldoende licht en lucht.

Op ‘In Procession’ wordt de progrock troefkaart gespeeld. Uitwaaierende gitaarpartijen en uitbundig keyboardwerk doen hun werk. Op ‘Halcyon’ ligt de nadruk wat meer op space- en krautrock. En ‘Embers’ en ‘One Light Retreating’ zijn vooral heel erg postrock. In deze songs schurkt Elder tegen de sound aan van And You Will Know Us By The Trail Of Dead.

Elder toont zich op Omens een meester in het spelen met melodie, structuur en atmosfeer. Dit smaakt naar meer. En nu maar hopen dat de nummers op Omens geen letterlijke voortekenen zijn van het einde der tijden!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Elder Label:Stickman Records
Cover The Heroes - Virgin Candy

The Heroes - Virgin CandyLaat de stofzuiger maar even een rondje overslaan. The Heroes levert met...

Cover Moaning - Uneasy Laughter

Moaning - Uneasy Laughter ”What happens when an abrasive rock trio trades guitars for synths, cranks...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT