RECENSIE: Motorpsycho - The All Is One

Motorpsychoe
2020-08-28 Het Noorse Motorpsycho is altijd al een productieve band geweest gezien de stroom albums en singles die ze sinds begin jaren negentig over de luisteraar heen heeft gestort. Maar de band bevindt zich de laatste jaren wel in een bijzonder creatieve periode.

In 2017 verscheen dubbelalbum The Tower, in 2019 gevolgd door album The Crucible. En nu ligt er alwéér een nieuw dubbelalbum in de winkel. De drie albums vormen samen de onofficiële Gullvag trilogie, vernoemd naar de kunstenaar Hakon Gullvag die verantwoordelijk is voor het artwork op de drie albums.
Bent Saether (bas, gitaar, keyboards, vocals), Hans Magnus Ryan (gitaar, keyboards, vocals) en Tomas Järmyr (drums, percussie, vocals) namen het merendeel van de tracks op tijdens twee studiosessies in Frankrijk en Noorwegen. Het dubbelalbum barst letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. Classic rock, progrock, psychedelica, folk en barokke pop vloeien samen tot één harmonieus geheel.

The All Is One kent wel een duidelijke opbouw. Het dubbelalbum opent met drie classic rocktracks, gevolgd door een stemmig intermezzo (‘Delusion’). Vervolgens zet Motorpsycho de knop op progrock. Het middenstuk van het dubbelalbum bestaat uit de nummers ‘N.O.X. I’, ‘N.O.X. II’, ‘N.O.X. III’, ‘N.O.X. IV’ en ‘N.O.X. V’ en vormt daarmee het zwaartepunt van The All Is One.

Bij het ingetogen ‘N.O.X. III’ wordt het tijd om de dampkring voor even te verlaten, maar bij ‘N.O.X. IV’ slaat, in ieder geval tekstueel gezien, de aardse werkelijkheid weer toe: ”All of these faces, all of these empty suits, all so tenacious, all these self-righteous brutes, save me, save me”. Muzikaal gezien valt er overigens nog genoeg buitenaards te genieten.

Het middenstuk wordt ook weer opgevolgd door een kort en rustig nummer (‘A Little Light’). Op de afsluitende drie tracks is het vooral classic rock (en barokke pop) dat de klok slaat. Afsluiter ‘Like Chrome’ zou zelfs niet misstaan op een album van de Britse popprofessoren van XTC.

Met meer dan zeventig minuten muziek is het uitzitten van The All Is One niet alleen een muzikaal avontuur, maar ook een (z)ware beproeving. Nu de Gullvag trilogie is voltooid, wacht Motorpsycho een nieuwe muzikale uitdaging: pas de studio uitkomen als dat compacte album klaar is, een speelduur van pakweg veertig minuten moet daarbij volstaan!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Motorpsycho Label:Stickman Records
Atlanta

Atlanta - NugrybautiDat je voor de meest opwindende livemuziek helemaal niet ver over de grenzen...

Cover Sentre - Sentre

Sentre - Sentre Wanneer je begint met een band is de ambitie vaak groot en wil je de wereld...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT