RECENSIE: Pulled By Magnets - Rose Golden Doorways

PBM
2020-10-08 Seb Rochford is een bekende sessiedrummer, die met artiesten als Patti Smith, Adele en Brian Eno in de studio heeft gewerkt. Daarnaast heeft hij verschillende bands opgericht om zijn honger aan diversiteit en innovatie te stillen: Acoustic Ladyland, Basquiat Strings, Trio Libero, om er maar eens drie te noemen. Nadat zijn post-jazz outfit Polar Bear in 2015 ophield te bestaan, nam de tijd om op zoek te gaan naar zijn Anglo-Indiaanse roots. Dat betekende dat hij een jaar lang zowel in de Californische woestijn (waar zijn vrouw vandaan komt) als India te vinden was. De eerste manifestatie van zijn sabbatical is het ontstaan van een nieuw trio Pulled By Magnets. Interessant genoeg klinkt hun muziek meer als een grindcore-jazz experiment dan als een Indiaas geïnspireerd project.

Het trio bestaat - naast drummer Rochford - uit ex-Polar Bear saxofonist Pete Wareham en bassist Neil Charles, die onder andere met Zed-U kleine successen heeft geboekt. Hun debuut Rose Golden Doorways bestaat uit negen nummers, weergegeven door een symbool. De opnames hebben plaatsgevonden in The Old Church, in de Londense wijk Stoke Newington, om een zo overweldigend mogelijk geluid te creëren. Het moet gezegd worden: dat is gelukt.

Om het geheel op waarde te schatten, kunnen de nummers het beste zo luid mogelijk worden beluisterd. Een goed voorbeeld is ‘The Immortal Fire’, waarbij de bas op bijval wacht. Als je die deze te zacht afspeelt, is het lastig om de muziek te volgen. Dat is heel anders op ‘Nowhere Nothing’, die als een stormram binnenkomt: de bas en de saxofoon worden bijna onherkenbaar vervormt door een rij van effecten, waarbij de drummer als enige nog natuurlijk klinkt.

Het album is één grote, lange jamsessie waarbij het lijkt alsof de muzikanten naar elkaar op zoek zijn. Het trio is zo druk bezig met het creëren van aparte geluiden, dat het vaak lijkt alsof ze voor zichzelf spelen. De betere nummers, zoals ‘Slow Shrouded’ en ‘Within’, beiden met een terugkerende saxofoonmelodie, liggen daardoor beter in het gehoor. Voor hen die een experiment met bas, saxofoon en drum aandurven is dit een leuk uitstapje. Anderen doen er goed aan om dit album te mijden.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Pulled By Magnets Label:Indigo Records
Cover Jon Hassell / Farafina - Flash Of The Spirit

Jon Hassell / Farafina - Flash Of The SpiritSommige albums verdienen een tweede kans, moet het platenlabel Glitterbeat...

Cover Lina Raül Refree - Lina Raul Refree

Lina Raül Refree - Lina Raul Refree Als je flamenco weer hip kunt maken, dan moet dat ook lukken met fado, moet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT