RECENSIE: Stefan Kollee & Nobuka - The Body And The Madness

Kollee
2020-09-23 Stefan Kollee was kennelijk gek genoeg om schrijver te willen worden. Hij verdient er als journalist niet alleen zijn brood mee, maar hij kan er via songteksten ook zijn gevoelens mee uitdrukken. Hij mag daardoor genieten van ”the best madness going”, in de ogen van Charles Bukowski. Die Amerikaanse schrijver inspireerde hem voor de teksten van de EP The Body And The Madness, het debuut van Stefan Kollee & nobuka. In Michel van Collenburg vond hij een medeliefhebber van diens werk. Samen besloten zij een speciaal project te starten. Onder het bescheiden pseudoniem nobuka (met kleine letters dus), maakte van Collenburg de muziek voor dit project. Kollee draagt zijn eigen teksten voor.

Luisteraars moeten ook wel een beetje gek zijn om er van te kunnen genieten. De makers geven hun namelijk geen eenvoudig plaatje met hap-slik-weg muziek. De eerste dosering van slechts honderd cd’s geeft aan dat ze dat zelf beseffen. Het resultaat van hun samenwerking, dat een inkijkje lijkt te geven in het hoofd van een gestoord persoon, is bijzonder donker. De muziek wordt gekenmerkt door een mix van industriële samples met een flinke portie ruis en ouderwetse elektronica. Voor de oudere luisteraar zal de herinnering aan menig cassette van zogenaamde hometapers boven komen drijven. Alsof de jaren tachtig weer in volle hevigheid zijn begonnen. Nobuka heeft die periode zelf nog meegemaakt, maar Kollee – een late millenial – zal het eerder kennen uit zijn minor Kunst, Cultuur en Onderzoek. Wie denkt dat het daardoor gedateerd klinkt heeft het mis. Experimenten als deze zijn van alle tijden.

Simpele, herhalende elektronische loopjes of eenvoudige ritmes vormen de basis van de nummers. Daar overheen liggen vele lagen samples met allerlei effecten, die een unheimische sfeer maken. Het prikkelt de fantasie. De toevoeging van ‘zang’ aan de muziek van nobuka geeft er een extra dimensie aan. Het maakt het nog interessanter. In combinatie met de vervormde voordacht roept het geheel sterke emoties op zoals vervreemding, paranoia en obsessie. Lekker twisted. Laten we hopen dat het niet blijft bij een éénmalige exercitie, maar dat er een vervolg op komt.
Recensent:Dave Stam Artiest:Stefan Kollee & Nobuka Label:Eigen Beheer
Cover Erik Hall - Music For 18 Musicians (Steve Reich)

Erik Hall - Music For 18 Musicians (Steve Reich)Zij die zich gelukkig mochten prijzen door erbij te zijn tijdens Lowlands...

Cover Sunwatchers - Oh Yeah?

Sunwatchers - Oh Yeah? Sunwatchers is een New York’s collectief dat graag in is voor een potje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT