RECENSIE: Sunwatchers - Oh Yeah?

Sunwatchers
2020-09-15 Sunwatchers is een New York’s collectief dat graag in is voor een potje jazz vermengd met rockinvloeden en de energie van punk. Sunwatchers heeft zich vernoemd naar een nummer van stadgenoot, saxofonist en avant-garde/free jazz pioneer Albert Ayler en is een groot aanhanger van zijn credo: ”Music is the healing force of the universe”.

Sunwatchers bestaat uit gitarist Jim McHugh, bassist Peter Kerlin, drummer Jason Robira en saxofonist en keyboardspeler Jeff Tobias en voorziet zijn instrumentale muziek graag van een politiek correcte boodschap. De vier (blanke) heren van Sunwatchers zijn zich zó bewust van hun white privilege dat ze vanuit hun (al dan niet terechte) schuldbewustzijn de strijd aangaan met zowat elk onrecht in de wereld.

Of het nou ras-, gender- of economische ongelijkheid betreft, Sunwatchers maakt er korte metten mee: ”Sunwatchers stand in solidarity with the dispossessed, impoverished and embatiled people of the world”. Durf daar maar eens wat tegen in te brengen.

De plaat opent met ‘Sunwatchers vs. Tooth Decay’. De psychedelische klanken van gitaar en saxofoon vechten om voorrang maar vormen samen ook een orkaan van geluid waarbij de gitaar- en saxofoonklanken soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

De rustig vloeiende track ‘Love Paste’ klinkt daarna bijna als een niemendalletje. Op ‘Brown Ice’ zijn het opnieuw de gitarist en saxofonist die de hoofdrol opeisen. En ‘Thee Worm Store’ en ‘The Conch’ zijn de meest rockgerichte tracks van het album.

Afsluiter ‘The Earthsized Thumb’ is een bijna twintig minuten durende psychedelische track. De kracht van het nummer zit in het repetitieve karakter van het eindeloos herhaalde bluesy gitaarakkoord. De hypnotiserende klanken doen denken aan de sound van het eveneens New Yorkse Endless Boogie (de meesters van de slow jam).

Halverwege het nummer krijgen saxofonist en gitarist ruim baan om de muzikale mogelijkheden van hun instrumenten te verkennen. Het leidt tot een lange psychedelische trip waarbij de invloed van die ándere band uit New York, Velvet Underground, ook nog even voorbij komt zeilen. Het levert een prima album op, dat ook zonder de politieke boodschap goed te verteren is.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Sunwatchers Label:Trouble In Mind Records
Cover Stefan Kollee & Nobuka - The Body And The Madness

Stefan Kollee & Nobuka - The Body And The MadnessStefan Kollee was kennelijk gek genoeg om schrijver te willen worden. Hij...

Cover Phoebe Bridgers - Punisher

Phoebe Bridgers - Punisher Phoebe Bridgers is zich zeer bewust van haar status in de muziekwereld en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT