RECENSIE: Melenas - Dias Raros

Melenas
2020-10-27 Een Spaanse band die bestaat uit vier vrouwelijke bandleden, dat hebben we vaker gezien dit jaar. Hinds bijvoorbeeld, al is de muziek niet echt te vergelijken. Waar Hinds Spaans met Engels combineert bijvoorbeeld, wordt er bij Melenas uitsluitend in het Spaans gezongen. Ook is de muziek van Melenas lang niet zo vrolijk als die van Hinds, maar heeft het eerder een wat melancholisch karakter. Als in de New wave en postpunk uit de jaren ’80, met clean gitaargeluid, aanwezige bas en de nodige elektronica.

Je hoeft de taal niet machtig te zijn om deze muziek te kunnen waarderen. De liedjes liggen lekker in het gehoor en ook al zijn ze in het Spaans, het zijn vooral mooie klanken en vaak meerstemmig. Door die samenzang en clean gitaarspel krijgt het ook een beetje een surfsound. In ‘3 Secundos’ bijvoorbeeld kan iedereen ”Pa pa pa paaah” moeiteloos meezingen zonder taalcursus. En in ‘Despertar’ hoor je een stuk gitaargeluid afgespeeld in reverse, waardoor het weer een Psychedelische touch krijgt. De meeste nummers hebben fijne melodieën, zowel in de zang als in de muziek. Niet al te ingewikkeld, maar daardoor wel heel toegankelijk, als je open staat voor anderstalige muziek.

De teksten hebben over het algemeen niet heel veel diepgang en dat is ook helemaal niet erg. De dames van Melenas zijn vooral goed in het neerzetten van een bepaalde sfeer en dat is dan wat je voelt. De teksten zijn in dat geval van ondergeschikt belang. ‘El Tiempo Ha Pasado’, ofwel de tijd is verstreken, klinkt heel droevig door het geluid van een kerkorgel, maar gaat gewoon over een meisje dat zit te mijmeren op haar kamer. Dias Raros, Zeldzame Dagen in het Nederlands, is de perfecte plaat voor deze tijd van het jaar, als je de blaadjes langzaam van de boom ziet dwarrelen. Als de naald van je platenspeler bij de laatste groef is aanbeland, neem je je geliefde bij de arm en dans de wals op afsluiter ‘Vals’, wat toevalligerwijs, of niet, wals betekent. Zulke zeldzame dagen mag je koesteren.
Recensent:Johan Kramer Artiest:Melenas Label:Trouble In Mind Records
Sleafor

Sleaford Mods - All That GlueEr bleek een pandemie nodig om het geraas van de Sleaford Mods eindelijk...

Cover Rolling Blackouts Coastal Fever - Sideways To New Italy

Rolling Blackouts Coastal Fever - Sideways To New Italy Na twee EP’s en debuutalbum Hope Downs is het voor Rolling Blackouts...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT