RECENSIE: Branko Galoic - Danse De La Liberté

Branko
2021-07-12 De Kroatische zanger, producer en componist Branko Galoic brengt op zijn achtste album Danse De La Liberté een heerlijk Balkan geluid dat zwelgt in de nostalgie. Dat Branko een wereldburger is blijkt uit de groep muzikanten op Danse De La Liberté. Galoic heeft een band met muzikanten uit Portugal, Frankrijk, Iran, Servië, Bosnië en Nederland om zich heen verzameld.

Zij brengen een rijke klank die de geluiden uit de Balkan en Oost-Europa vertolken. Deze rijke klank vliegt nergens uit de bocht en dat is wellicht nog wel het knapste aan Danse De La Liberté. Het is geen feest in het verlengde van Goran Bregović, Taraf De Haïdouks of Shantel, maar liedjes die je wegvoeren naar een nostalgische middag, een zomerse dag in het park of toch een begrafenis. En past net zo goed in het stadscentrum van Parijs.

Dit hoor je bijvoorbeeld tijdens ‘Magic Carpets’. Dit is een heerlijk nummer waarin blazers, fluit, accordeon en gitaar samenkomen. De verschillende instrumenten krijgen ook de ruimte om even te soleren. Ook krachtig is het Engelstalige ‘Million Ways’. Een liedje waarin Branko Galoic een beetje Flamenco weet toe te voegen aan zijn muzikale mix. Prachtig! Voor de liefhebber speelt Galoic ook een Kroatische versie. We horen een cover met een prachtige, melancholische versie van ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’. Het prachtige koperwerk knalt heerlijk in het refrein. Het zware accent van Branko Galoic geeft het nummer een extra sterke, grommende kracht mee.

Het is jammer dat de populariteit van de Balkan muziek weer tanende is. Branko Galoic laat horen hoe de combinatie van Oosterse klanken, fijne blazers en een vleugje Klezmer – mits op de juiste manier gespeeld – een emotionele snaar kunnen raken. Dat doet Danse De La Liberté met een prachtige, nostalgische, zomerse plaat. Dit verdient het om breed gewaardeerd te worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Branko Galoic Label:Xango Music
Cover Omar Sosa - An East African Journey

Omar Sosa - An East African JourneyDe interactie van muziek tussen Cuba en het Afrikaanse continent is altijd...

Cover Marble Waves - Marble Waves

Marble Waves - Marble Waves Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen, zo ook met de EP van Marble...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT