RECENSIE: Eva van Manen - De Diepte In

Manen
2021-11-08 Op het intrigerende Politiek & Liefde [2018] leerden wij Eva van Manen in de volle breedte kennen doordat zij ons de diverse facetten van haar kunsten toonde. Met de opvolger neemt zij ons mee De Diepte In. De liefde wint het – surprise, surprise – van de politiek als zij inzoomt op haar gevoelsleven. Om haar nog beter te leren kennen moet je de poëziebundel lezen waarin de teksten staan die zij van het album heeft weggelaten. Het palet muziekstijlen van haar debuut is op dit album uitgekristalliseerd tot vrij trage, soms haast Spartaanse elektropop. Dat levert een meer coherent album op.

Het centrale thema is de strijd tussen hoofd en hart, tussen woord en gevoel. De tragiek van iemand die zich uitstekend kan verwoorden, maar hunkert naar het kunnen voelen. ”Kon ik maar leven met mijn hart en niet met mijn hoofd.” Het komt in verschillende bespiegelingen voorbij. Bassist Xander Vrienten en gitarist van het eerste uur Rory Ronde hebben een niet te onderschatten rol op dit album, waarvoor Van Manen ze uitgebreid bedankt. De solide basis die zij neerleggen houdt de zangeres met beide voeten op de grond, en vormen voldoende tegenwicht voor haar neiging tot fragmentarische instrumentatie. Zij zorgen voor het gevoel. Van Manen levert de woorden. ‘Wie Weet Nou Alles’ dat als single is uitgebracht, is het enige nummer dat opvalt tussen de rest door zijn radiovriendelijkheid. Het heeft echter niet de kracht van een nummer als ‘Relatief’, met het verrassende keyboardwerk van Jordy Kalfsvel.

Op De Diepte In legt Eva van Manen een stuk van haar persoonlijkheid bloot dat veel mensen liever voor zichzelf houden. Het maakt haar kwetsbaar terwijl het tegelijkertijd van een enorme kracht getuigt. Gecombineerd met relaxte elektropop levert dat een waardige opvolger op. En dan toch maar drie sterren? Om twee redenen. De muziek stroomt niet altijd. Soms missen er gewoon te veel noten om de melodie op gang te houden. En dan is er nog de staccato dictie. Zij deed het al eerder, dus het is haar stijl. Maar je hoort het tegenwoordig zó veel, dat dit album straks wel heel eenvoudig in deze periode is te plaatsen.
Recensent:Dave Stam Artiest:Eva van Manen Label:Eigen Beheer
Cover Fink - It Isn`t Until It Is

Fink - It Isn`t Until It IsNadat Fink (artiestennaam van Fin Greenall) het Bloom Innocent [2019]...

Cover Squirrel Flower - Planet (i)

Squirrel Flower - Planet (i) Onder haar zelfgekozen bijnaam Squirrel Flower brengt Ella Williams haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT