RECENSIE: Kucharski - Beze Jména

Kucharski
2021-12-02 Het Tjechische Kucharski is een apart collectief. De band is niet alleen geïnspireerd door dichter, kunstenaar en holistisch arts Jiří Kucharský, hij richtte deze ook op. Zijn deelname beperkt zich echter tot het schrijven van gedichten en het aangeven van het refrein. Het is dan aan Václav Bartoš (zang), Vladimír Dudek (gitaar), Adam Kotrba (basgitaar), Víťa Košíček (keyboards) en drummer Vítězslav Patočka om hier gedegen nummers van te maken. Alle muzikanten kennen elkaar vanuit de muziekscene die het plaatsje Třebíč rijk is. Zij speelden eerder samen in alternatieve rockbands, zoals Fru Fru en Disconnexion. '

De titel van hun tweede album, Beze Jména (“zonder naam”), klinkt fantasieloos maar niets is minder waar. De gedachte hierachter is dat de titel verwijst naar “wat in ieder van ons leeft, sterft, liefheeft, tekent en geen naam of geslacht heeft” . De prachtig vormgegeven albumhoes - een bekende antropologische reconstructie van de eerste menselijke naamloze welp - onderstreept dat. Volgens Bartoš heeft “eenieder deze prehistorische, onschuldige en vrolijke persoon in zichzelf.”

Dat vrolijke laat zich beluisteren op de elf nummers van het album. Het plezier komt je vanaf de eerste klanken van de rustige rockopener ‘Já Neutrhnu Tě’(“ik zal je niet vermoorden”) tegemoet. Opvolger ‘Kdysi Byl Bůh’ (“Hij was vroeger een God”), met een basgedreven jaren tachtig poprockgeluid, houdt de vaart erin. Het Boss4 strijkkwartet leidt ons met ‘Vážená paní’ (“Mevrouw”) in wat rustiger vaarwater, totdat het feest losbarst met het stevige ‘Moje Milá’(“Mijn beste”). Dat de band ook serieuze onderwerpen aankan bewijst titeltrack ‘Beze Jména’ (“zonder naam”). Dit nummer behandelt de genderproblematiek, zoals dat toen al speelde in de jaren tachtig. Het album sluit af met ‘Oděni V Sametu’ (“Gekleed in fluweel”) over de Fluwelen Revolutie van 1989.

Als je niet beter weet, dan zou je denken dat Beze Jména een compilatie is van het beste werk van deze band - zo divers klinkt het. Het collectief weet met hun muzikale eigenwijsheid de oude en nieuwe gedichten van Kucharský zo vakkundig neer te zetten dat je met er met alle plezier naar luistert, ook al versta je geen Tsjechisch. Alle lof voor platenlabel Xango Music die deze alternatieve band uit Třebíč onder onze aandacht durft te brengen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Kucharski Label:Indies Scope
Cover Zuby Nehty - Srdce Ven

Zuby Nehty - Srdce VenVeertig jaar Tsjechische punkrockgeschiedenis komt op het laatste album van...

Cover Deborah Parlor - Dreaming Wide Awake

Deborah Parlor - Dreaming Wide Awake Dreaming Wide Awake is de eerste EP van de Nederlandse zangeres en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT