RECENSIE: Quickly, Quickly - The Long & Short Of It

 Q Q
2021-10-31 Quickly, Quickly is het geesteskind van Graham Jonson, een begin twintiger uit Portland, Oregon. Jonson is wat je noemt een bedroom producer. Hij knutselt in zijn eentje op zijn slaapkamer een lo-fi plaat in elkaar, dat soort werk.

Quickly, Quickly bracht in 2018 al eens een instrumentale mixplaat uit, maar zijn nieuwe album The Long & Short Of It beschouwt Jonson zelf als zijn officiële debuut. Hiervoor vond hij onderdak bij Ghostly International (School Of Seven Bells, Tycho). De opnames dateren uit de periode 2018-2020. Alle songs zijn geschreven, opgenomen, geproduceerd en gemixt door Jonson zelf. Alleen de mastering liet hij over aan Dave Cooley (o.a. J. Dilla, Madlib en The Kik (!)).

Bij de eerste tonen van The Long & Short Of It ontstaat er meteen verwarring. Openingstrack ‘Phases’ lijkt zo weggeplukt van een album van The Last Poets. Dit vooral dankzij de intense spoken word bijdrage van Sharrif Simmons: ”It comes in circles, like turning seas pressed against the pull of planets, granite stones, copper spirals in time, the alchemy of the seven phases: earth, life, crystals, pain, loss, love and revelation“.

Het levert een jazzy hiphoptrip op (inclusief saxsolo van Hailey Niswanger) en vormt daarmee een geslaagde, al dan niet bedoelde, hommage aan de godfathers of hiphop.
De eerlijkheid gebiedt te bekennen dat daarmee wel meteen het lekkerste van het album is opgesoupeerd. Alsof de chef-kok bij het uitserveren van een vijf gangenmenu is begonnen met het toetje.

The Long & Short Of It ademt een laidback (slaapkamer)sfeer uit. Een mix van jazz, hiphop, R&B en dreampop waarbij Jonson zich hier en daar bedient van zijn kopstem. Jonson heeft hoorbaar muzikaal talent, maar toch wringt er iets. De laidback sfeer slaat geregeld door in lamlendigheid en het album mist op zijn minst een paar memorabele songs.

Gelukkig is Graham Jonson nog jong en heeft hij tijd genoeg om op zijn slaapkamer te knutselen aan zijn doorbraakalbum. Ondertussen zetten we openingstrack ‘Phases’ op repeat.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Quickly, Quickly Label:Ghostly International
Cover Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1

Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1 Caleb Landry Jones mag vooral bekend staan als acteur (o.a. Breaking Bad )...

Cover The bevis frond - Little Eden

The bevis frond - Little Eden Nick Saloman mag de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels ruimschoots...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT