RECENSIE: The bevis frond - Little Eden

BF
2021-11-19 Nick Saloman mag de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels ruimschoots gepasseerd zijn, hij is beslist niet iemand om zijn dagen te slijten achter de geraniums. Hij is al 35 jaar de drijvende kracht achter The Bevis Frond en runt daarnaast nog een vinylshop in een klein dorpje aan de zuidkust van Engeland (Bexhill-on-Sea) waar hij zijn eigen - uit de kluiten gewassen - platencollectie aan de man/vrouw/het probeert te brengen.

The Bevis Frond (Walthamstow 1986) is gespecialiseerd in psychedelische rock en pop met een folky inslag. In de muziek van The Bevis Frond draait het vooral om melodie en melancholie, waarbij het akoestische en elektrische gitaarwerk van Saloman ruim baan krijgt en geregeld mag ontsporen.

Nick Saloman nam het dubbelalbum vrijwel in zijn eentje op (zang, gitaar, drums, bas, keyboards). Zo goed zelfs dat zijn bandmuzikanten niet de behoefte voelden er nog aan te gaan sleutelen. Alleen de drumpartij van ‘As I Lay Down To Die’ werd opnieuw ingespeeld door Jan Kincaid.

Het dubbelalbum (83 minuten!) opent met ‘Everyone Rise’ dat een lekkere Buffalo Tom vibe heeft. Daarna begint Saloman ‘And Away We Go’ met een gitaarsolo van Neil Young achtige proporties. ‘Brain Fatique’ is een psychedelisch popliedje dat doet denken aan sixties band July (‘Dandelion Seeds’). ‘They Will Return’ drijft op de klanken van de akoestische Gibson gitaar.

De muziek van The Bevis Frond kruipt onder je huid en de teksten doen daar nog een schepje bovenop. Vaak melancholiek maar soms ook humoristisch, bijtend of (mild) maatschappijkritisch.

Op ‘As I Lay Down To Die’ doet Saloman verslag van zijn eigen begrafenis en in het verstilde en tegelijkertijd droogkomische ‘The Man In The Garden’ beschrijft Saloman de onvermoeibaarheid van een oude man die elke dag vol overgave de plantjes in zijn tuin verzorgd.

Het breekbare ‘There’s Always Love’ spant de tekstuele kroon met een bitterzoete aanklacht tegen een onmachtige geliefde: ”You have tried anger, and you have tried apathy, and you have tried bitterness, and you have tried tyranny, but there’s always love, you could try love”.
Op het afsluitende ‘Dreams Of Flying’ verraad Saloman zijn voorliefde voor het werk van The Wipers, de Amerikaanse band van Greg Sage die punkmuziek combineerde met melodieuze gitaarsolo’s, iets wat in punkkringen niet altijd werd gewaardeerd. De repeterende baslijn en het uitwaaierende gitaarspel doen hier hun werk in de meer dan tien minuten durende track. Een mooi slotakkoord.

Na het beluisteren van Little Eden weet je meteen dat dit dubbelalbum voorlopig zijn plekje heeft verdient op de heavy rotation playlist. Maar ook in the years to come zal de plaat geen tijd krijgen om te verstoffen in de platenkast want Little Eden van The Bevis Frond is een instant klassieker!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The bevis frond Label:Fire Records
Cover Quickly, Quickly - The Long & Short Of It

Quickly, Quickly - The Long & Short Of It Quickly, Quickly is het geesteskind van Graham Jonson, een begin twintiger...

Cover Marisa Anderson/William Tyler - Lost Futures

Marisa Anderson/William Tyler - Lost Futures Marisa Anderson en William Tyler zijn twee Amerikaanse gitaristen die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT