RECENSIE: Jesse Malin - Sad And Beautiful World

Malin
2021-11-25 Jesse Malin (1968) was ooit een streetwise straatschoffie uit Queens (NY). Op twaalfjarige leeftijd speelde hij al in punkband Heartattack (’80-’84). In de jaren negentig was hij hoofdzakelijk actief in sleazy glampunkrockband D-Generation. En sinds het nieuw millennium timmert Malin vooral als soloartiest aan de weg. In zijn solowerk komen zijn punkroots nog maar af en toe aan de oppervlakte. Malin heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een eigenzinnige New Yorkse troubadour met een groot gevoel voor grote stadsromantiek.

Sad And Beautiful World is een dubbelalbum waarop Malin hulp krijgt van zijn begeleidingsband en een select clubje illustere gasten: HR (frontman Bad Brains), singer songwriter Lucinda Williams, vriend Ryan Adams en guitarslinger Tommy Stinson (The Replacements, Guns N’ Roses). En collega/vriend Little Steven Van Zandt brengt het album uit op zijn Wicked Cool Records.

Op het eerste deel laat Jesse Malin vooral zijn rootsy kant horen met songs als ‘Greener Pastures’, ‘Tall Black Horses’ en ‘Dance On My Grave’ en sluit het in stijl af met een cover van Tom Petty’s ‘Crawling Back To You’. De song sluit naadloos aan bij het eigen materiaal. Op het tweede deel is het vooral rock dat de klok slaat. Hier is ook te horen dat Malin als songwriter flink gegroeid is. ‘Backstabbers’, ‘The Way We Used To Roll’, ‘Dance With The System’ behoren tot de beste songs uit zijn inmiddels omvangrijke solo oeuvre. Op de song ‘Lost Forever’ rekent Malin af met een afwezige ouder. En ‘Todd Youth’, met een vocale bijdrage van HR, is een herinnering aan zijn overleden bandmaatje Todd Schofield (D Generation, Murphy’s Law): ”Well I sold my records and my last guitar, on a night so dark I couldn’t see the stars, next thing I knew I was leaving, leaving this Babylon”.

Sad And Beautiful World toont Jesse Malin in topvorm. En er is nog meer goed nieuws. Malin treft momenteel voorbereidingen voor een gezamenlijke tournee met stad- en genregenoot Brian Fallon, frontman van The Gaslight Anthem. Een mooie affiche. De heren zijn dan ook van harte welkom in Europa. Hopelijk gooit het coronaspook geen roet in het eten!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Jesse Malin Label:Wicked Cool Records
Cover SeeYouSpaceCowboy - The Romance Of Affliction

SeeYouSpaceCowboy - The Romance Of Affliction Als je het de vijfkoppige formatie SeeYouSpaceCowboy iets moet nageven, dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT