RECENSIE: Soup - Visions

Soup
2022-01-22 Laten we afspreken dat we niet allerlei flauwe grappen en spitsvondigheden over soep gaan bedenken. Neemt niet weg dat je band Soup noemen niet handig is. Ga maar eens Googlen op de bandnaam en je krijgt de meest lekkere recepten te zien, maar om iets te vinden over de postrockformatie uit Trondheim, Noorwegen moet je iets creatiever te werk gaan. Uiteindelijk vinden we dat de band al sinds 2004 bestaat en dat Visions het negende album van de band rond multi-instrumentalist Erlend Viken is en dat Viken wars is van publiciteit en dat het bij hem alleen draait om muziek alleen. Het verklaart de spaarzame informatie over de band.

Ondanks dat Soup in het hokje postrock wordt geplaatst, is de band veel meer dan dat. De band gebruikt ook behoorlijk wat progrockelementen in haar muziek. Het spannende openingskwartier dat ‘Burning Bridges’ heet begint bijvoorbeeld met een paar minuten gitaargepruttel dat doet denken aan het begin van ‘Shine On You Crazy Diamond’ van Pink Floyd, maar gaandeweg horen we dan zomaar Porcupine Tree-achtige stukjes en lijkt het soms of we Sigur Ros ontwaren en denken we tijdens de sterk overstuurde instrumentale uitbarstingen dat we ineens een plaat van Mogwai hebben opgezet. De zang van Erlend Viken staat in deze track wat naar achteren in de mix en is vaak slecht verstaanbaar, maar zijn een mooie kalme toevoeging aan de muziek. Deze mooie opgebouwde track is afwisselend en een adembenemend begin van dit album.

‘Crystalline’ begint rustig akoestisch en roept ook weer dat gevoel op dat bands als Pink Floyd en Porcupine Tree oproepen. Ook hier is het weer die onderhuidse spanning die het hem doet en het gevoel dat er een uitbarsting aan zit te komen is terecht. De track eindigt dan ook met een goed opgebouwde overstuurde uitbarsting die abrupt stopt en overgaat in ‘Skins pt. 1’ dat met rustig pianospel begint en dat een prelude is voor het afsluitende ‘Skins Pt. 2-3’ dat hier en daar weer wat doet denken aan ‘Echoes’ van Pink Floyd. Hiertussen geklemd staat ‘Kingdom Of Color’ dat eveneens kalmpjes begint, maar via allerlei omwegen opbouwt naar een gecontroleerde eruptie.

Waarschijnlijk vindt Viken het wel best om op de achtergrond te opereren, maar het zou terecht zijn als Soup eens wat meer publiciteit zou krijgen. Visions is een sterk album al zal het regelmatig terugkerende overstuurde geluid voor velen het grootste struikelblok zijn om de plaat te beluisteren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Soup Label:Glassville Records
Salinaroi

Manuela Salinaro - Main HandsAl geruime tijd heeft Manuela Salinaro zich laten onderdompelen in de...

Cover Hasse Fröberg & Musical Compagnion - We Are The Truth

Hasse Fröberg & Musical Compagnion - We Are The Truth Hasse Fröberg is al bijna dertig jaar een van de steunpilaren van The Flower...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT