RECENSIE: The Kernal - Listen To The Blood

Kernal
2022-02-09 Wat doe je als je een stijlvol rood pak vindt in het ouderlijk huis, na het overlijden van je vader? Aandoen natuurlijk en het podium op om hem te eren! Dat is wat The Kernal (artiestennaam van Joe Garner) dan ook sinds 2012 heeft gedaan. Zijn vader, Charlie Garner, was zesentwintig jaar lang de bassist in The Good Time Charlie's, de begeleidingsband van Del Reeves. Hij startte Grinders Switch Radio Hour, waar hij vier jaar lang vrienden van de Grand Old Opry liet optreden naast lokale talenten. Wat zou hij het mooi gevonden hebben om zijn zoon - als soloartiest - op dezelfde podia te zien spelen zoals hij vroeger ooit zelf deed.

Na Farewellhello [2013] en Light Country [2017] is er nu Listen To The Blood. Afgaande op de voorkant, waar hij met zijn hoofd in een plas bloed ligt, lijkt hij afscheid te willen nemen van het nalatenschap van zijn vader. Dat gevoel wordt versterkt zodra je de sterke opener ‘U Do U’ beluistert. (“Well, hell I started out as somebody else/Bulldozed by some bygone dreams and left with just myself”). De prachtige combinatie van orgel en gitaren met een complexe riff geven het album direct een flinke dosis energie. Met opzwepende nummers als ‘Green, Green Sky’ en het grungy, smerige vette ‘Long, Cool Finger’ hoor je dat Jackson, Tennessee meer te bieden heeft dan wat we vanuit deze streek gewend zijn. Wow!

Uiteraard komt er voldoende traditionele countrymuziek aan bod, maar nergens klinkt het saai of middelmatig. Dat komt enerzijds door de fantastische muzikanten door wie hij zich laat omringen: Jerry Bernhardt op (bas)gitaren en piano; Dominic Billett op drums en percussion; Cheyenne Medders en Cotton Clifton op akoestische, elektrische en slide gitaren; Zach Moulton op pedal steel; Ben Tanner op synthesizers en vibrafoon. Zo klinken ‘Pistol In The Pillow’ en ‘Wrong Turn To Tupelo’ heel eigen en in lijn met het genre.

Anderzijds zijn het de sarcastische, humorvolle teksten die Garner keer op keer uit zijn mouw schudt. Wie verzint er nu een wiet-supermarkt in een dorp? (“The town hall meeting was heated but the motion passed. Then out come the picket signs said Keep off the grass!/ But how could we imagine that we’d be the first to get A Super Marijuana Wal-Mart” ). Dat hij ook gevoelig kan zijn, bewijst ‘The Fight Song’. Hier biecht hij aan Caitlin Rose op waarom hij maar blijft kiften (“Maybe I've been livin’ all my life being scared of all that I can’t do... But if we hold what we got I believe we might find a little breakthrough” ). Het wordt gevolgd door het onvermijdelijke ‘She’s Seeing Somebody’.

Listen To The Blood is het laatste hoofdstuk in het drieluik, waarin Garner zich probeert te vestigen en handhaven in een wereld die zijn vader al eerder had verkend. Hij doet dit met zoveel humor en overtuiging dat dit album een ideale start is voor hen die countryrock nog moeten leren waarderen. Wat nu als hij dat oude podiumkostuum nooit had gevonden?
Recensent:Hendrik Goos Artiest:The Kernal Label:Single Lock Records
Cover The Oscillation - Untold Futures

The Oscillation - Untold FuturesOp 23 augustus 2020 overleed Tom Relleen op 42-jarige leeftijd aan...

Cover Dean Blunt - Black Metal 2

Dean Blunt - Black Metal 2 Muzikant en producer Dean Blunt (echte naam: Roy Nnawuchi) vormde samen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT