RECENSIE: Sandra van Nieuwland - Wonderland

SvN
2022-08-31 Meedoen aan een talentenjacht levert al een behoorlijke tijd weinig meer op, en slechts een uitzondering weet de publiciteit vast te houden. Winnaars blijven over het algemeen niet meer in de hitlijsten hangen. En dat terwijl Sandra van Nieuwland het in 2012 tot de halve finale wist te schoppen, om vervolgens als enige Nederlandse artieste ooit met drie nummers in de top drie van de hitlijsten te belanden. Dit bleek niet genoeg te zijn, en na indruk gemaakt te hebben met haar zuivere stemgeluid, verdween ook deze zangeres weer in de schaduw waar zij echter wel actief bezig bleef met het maken van muziek. Van Nieuwland bewijst met album nummer vijf, Wonderland,dat je buiten de schijnwerpers bevinden niets zegt over talent.

Tijdens haar deelname aan The Voice in 2012 laat Van Nieuwland horen over behoorlijk wat vocale capaciteiten te beschikken en deze benut ze dan ook keer op keer op Wonderland. Soms gevoelig, soms klein, soms wat kwetsbaar, maar altijd even zuiver. De instrumentale bezetting doet precies wat het hoort te doen, namelijk Van Nieuwland haar vocalen ondersteunen, begeleiden, en in het zonnetje zetten. Wonderland is braaf, zoet, verre van gewaagd en zoekt geen grenzen op. Dit houdt weliswaar wel in dat dit album zonder dit stemgeluid binnen de lijntjes kleurt, maar hierdoor gaat wel alle aandacht naar de zang, waardoor Van Nieuwland kan shinen.

Ballads zoals de opener ‘Bandaid’ worden afgewisseld met wat meer energie, zoals op ‘Sandcastles’. Alles is even poppy, met hier en daar een vleugje jazz, maar zeker niet onaardig. Dit is duidelijk haar straatje waar zij zich comfortabel voelt, want op Wonderland klinkt alles even ontspannen. Zelf omschrijft de zangeres haar nieuwste album als een prisma waar het licht op valt, wat vervolgens allerlei mooie kleurtjes oplevert. Dat kan best wel eens een rake omschrijving zijn. Over regenbogen verwonderen we ons niet meer, maar we kunnen er nog altijd van genieten en dat geldt ook voor deze plaat. We zijn, als luisteraar, gewend om altijd maar verrast te willen worden, altijd maar omver geblazen te worden, maar als je deze verwachting loslaat dan zal je merken dat Wonderland best heel aardig is, aardig in zijn degelijkheid.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Sandra van Nieuwland Label:Eigen Beheer
Cover Dennis van Aarssen - How To Live

Dennis van Aarssen - How To LiveNooit je droom opgeven. Dat moet Dennis van Aarssen meerdere malen tegen...

Cover El Khat - Albat Alawi Op.99

El Khat - Albat Alawi Op. 99 Wat mag je verwachten van een band die zich vernoemt naar de meest populaire...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT