RECENSIE: Boy Harsher - The Runner

Harsher
2022-06-16 Door zelf een soundtrack te maken bij hun eigen korte horrorfilm The Runner keren Augustus Muller en Jae Matthews van Boy Harsher terug naar hun roots. Met een tegenvallende IMDB score van 5,6 is de film voor fijnproevers niet echt de moeite waard; de muziek is dat zeer zeker wel. Vergeleken met Careful [2019], waarop nog veel herkenbare synthesizerpresets werden gebruikt, heeft het duo nu een eigen stijl gevonden. De grootste verandering is dat de muziek gebalanceerder is geworden. En ook al wordt het werk gepresenteerd als een soundtrack, de meeste nummers zijn nog steeds dansbaar.

De pandemie kwam voor Boy Harsher op een heel ongelukkig moment, een jaar na hun goed ontvangen tweede album. Hét moment om met een nieuw album de groeiende populariteit te verzilveren. Maar toen viel alles stil. En om het allemaal nog erger te maken werd bij Matthews de zenuwziekte MS vastgesteld. De keuze voor een film was vooral hun manier om door deze periode heen te komen, ook al begon het project met de muziek. Muller voelde de behoefte om meer soundtrack-achtige nummers te maken. Gaandeweg groeide hun nieuwsgierigheid naar de beelden en kwam het tot de bijbehorende film. Je zou evenzogoed kunnen zeggen dat ze een 39 minuten lange videoclip hebben gemaakt die meerdere nummers aan elkaar knoopt. Het album zelf is met net geen 30 minuten aan de korte kant.

Geluidstechnisch is The Runner beter dan zijn voorganger. Geen ruisende samples maar goed gedefinieerde klanken. Hoewel dat misschien niet zo hoort bij DIY bands, is het wel een verademing om naar te luisteren. De eighties blijven een grote inspiratie, getuige de strakke drumcomputerpartij en de electrobass op ‘Give Me A Reason’. Voor dit album is ook goed gebruik gemaakt van een aantal gastzangers. We horen de Italiaanse DJ Lucy op ‘Autonomy’ en de Texaanse Mariana Saldaña op ‘Machina’, die klinken als het vroege elektronische werk van New Order. Het zijn hun toegankelijkste nummers tot nu toe. Daarmee komt Boy Harsher – na een bewogen periode – met The Runner muzikaal sterk terug.
Recensent:Dave Stam Artiest:Boy Harsher Label:Nude Club
Cover Imarhan - Aboogi

Imarhan - AboogiDat het Algerijnse Toeareg-vijftal Imarhan een eigen studio heeft, zullen...

Cover Mitski - Laurel Hell

Mitski - Laurel Hell Het album Be The Cowboy [2018] en de social media uitingen daar omheen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT