RECENSIE: Subspectral - 'I'

Subspectral
2022-08-25 Het in 2019 opgerichte Nederlandse Subspectral is een nieuwkomer binnen het Nederlandse metallandschap. De vijf mannen begonnen ideeën uit te werken met als doel tot een plaat te komen en snel de podia onveilig te maken totdat een virus de hele wereld stop zette. Uiteindelijk zijn de opnamen toch gelukt, maar is er heel veel werk gescheiden van elkaar gedaan. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in het debuut met de eenvoudige naam I. De in eigen beheer opgenomen plaat zag begin dit jaar het levenslicht. Voor de lekkere vette mix is Dool gitarist Nick Polak verantwoordelijk. Het maakt dat de korte plaat (33 minuten) lekker weg luistert.

De muziek op I valt te omschrijven als progressieve metal. De zes songs zijn pittig en hebben behalve progmetal invloeden ook zeker invloeden uit de melodieuze deathmetal. Wat als eerste opvalt is de zang van Joël Overbeek die schakelt tussen afwisselende grunts, normale zang en iets wat er tussen in ligt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat zijn grunts het best bevallen en dat zijn normale zang redelijk is, maar soms wat onvast overkomt. Een heel sterk punt binnen de muziek van Subspectral is het gitaarwerk van Ronald Versluis en Arjan van Heusden die ons zowel strakke machinale riffs als lyrisch gitaarwerk voorschotelen en daarin lekker afwisselen.

Puntige opener ‘Beyond The Clouds’ is lekker rauw en ook ‘In Equality’ is vrij stevig, maar op de achtergrond bepalen de melodieuze gitaarloopjes de sfeer. ‘Jigsaw’ opent flink pittig, maar ook hier wordt de melodie nooit uit het oog verloren. Het meeste melodie zit in de gedragen afsluiter ‘Shadowdancer’ dat tevens de meeste progrock elementen in zich heeft, en dat een paar oorstrelende solo’s bevat. Het stukje Faith No More-achtige rap past er wonderwel goed tussen. Deze song is een mooi einde van dit sterke debuut van Subspectral. Het is misschien niet bijster origineel allemaal, maar de sterke uitvoering maakt dat meer dan goed.
Recensent:Jan Didden Artiest:Subspectral Label:Eigen Beheer
Cover The New Shining - Antidote

The New Shining - AntidoteDe Rotterdamse rockband The New Shining heeft dwars door de Coronapandemie...

Cover King of the World - Royal Ten

King of the World - Royal Ten Voor wie nog niet bekend is met King Of The World ; de band is opgericht in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT