RECENSIE: The New Shining - Antidote

Antidote
2022-09-01 De Rotterdamse rockband The New Shining heeft dwars door de Coronapandemie heen kans gezien om hun zevende album Antidote uit te brengen. Net als op voorganger Elephant [2019] staat depressiviteit centraal. Hoewel dit onderwerp juist in deze periode heel actueel was, vraagt zanger en gitarist Xander Stok meer aandacht voor het verborgen leed. Na 20 jaar worstelen is hij ervaringsdeskundige op dit gebied. Het zorgt ervoor dat zijn teksten recht uit het hart komen. Ondertussen heeft hij zelf kennelijk zijn tegengif gevonden, want hij drukt ons op het hart: ”This present darkness, will vanish one day, and fade away, into the light”.

Het recentste werk van The New Shining staat als een huis. De opnames, mastering en productie zijn allemaal het werk van Xander. Er zijn genoeg bands die zelfs met professionele hulp deze kwaliteit niet bereiken. De band doet geen enkele moeite om te verbloemen dat de jaren tachtig een sterke inspiratie vormen. Vergelijkingen met U2 en het gitaarwerk van David Gilmour (Pink Floyd) liggen voor de hand. Het synthesizerwerk en het veelvuldig gebruik van de toms door drummer Roel van der Sluis dragen verder bij aan de eighties sound. Het levert in ieder geval een set van 11 aantrekkelijke, melodieuze songs op, die snel vertrouwd klinken.

Het trio is een voorbeeld van hoe lastig het is om een plek in de muziekindustrie te verwerven. Xander Stok en Arjan Nijman vormden, na tien jaar samen spelen in diverse bands, in 2006 een eigen band. Het debuutalbum Supernatural Showdown [2008] werd zó goed ontvangen (‘Serious Talent’ radio 3FM, top 10 notering in Amerika) dat succes haast onvermijdelijk was. Als vast voorprogramma van de Golden Earring (2009-2011) was de blootstelling aan publiek enorm, maar uiteindelijk levert dat in 2012 niet meer dan een top 35 notering in de Mega Top 50 met ‘Can’t Make Up My Mind’. En dan wordt het stil.

Pas in 2019 weten de mannen hun energie te hervinden en pakken de draad weer op. Al die jaren ervaring levert een goede terugkeer op, maar afgezien van een trouwe fanbase in eigen land en een steady community van fans in het buitenland, lijken de kansen op een doorbraak verkeken. Het kan verkeren. Neemt niet weg dat The New Shining garant staat voor electrorock van de bovenste plank.
Recensent:Dave Stam Artiest:The New Shining Label:Eigen Beheer
Cover Instriumae - Tempus Volat

Instriumae - Tempus VolatWe kennen allemaal ongetwijfeld het populaire Apocalyptica, de Finse band die...

Cover Subspectral - 'I'

Subspectral - 'I' Het in 2019 opgerichte Nederlandse Subspectral is een nieuwkomer binnen het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT