RECENSIE: Alchemist - Tripsis

Alchemist - Tripsis
2007-09-11 In 1993 kwam Alchemist al met hun eerste cd, via Lethal Records, deze was helaas slechts voor de mensen in Australië. Drie albums lang bleef de band binnen die grenzen. Hierdoor een grote naam Down Under maar in Europa zo goed als onbekend. Hierin kwam verandering, in 2001 kwam via Relapse Records de internationale doorbraak met het album Organasm. Vele positieve recensies kwamen in de grote bladen als Aardschok, Rock Tribune en Hammer. Hiermee stond Alchemist ineens volledig in de metalwereld. Een niet te stoppen machine van avant death metal, erg gangbaar, origineel en verstaanbaar maar vooral snoerthard!

Nu dan het derde grote album uitgebracht buiten de grenzen van Australië: Tripsis. Bestaande uit negen tracks schiet dit album op volle snelheid door de speakers. Titels als ‘Wrapped In Guilt’, ‘Grasp At Air’ en ‘CommunicHate’ zijn slechts namen voor stukjes van één groot nummer. Zonder ook maar een enkele rustpauze komen de vlammende gitaarriffs met beukende drums je ten gehore. 42 minuten een golf met knallende metal zonder echt te vervelen. Elk nummer lijkt op de volgende, maar het blijft aanstekelijk om naar te luisteren. De scheurende stem van Adam Agius weet de spanning in de cd te houden. Een duidelijke vorm van death metal die verder gaat dan de meeste bands. Het is wel een stapje naar het verleden voor deze heren. Ze pakken weer de stijl op van hun 90’s tijd. Maar dan scherper en psychedelischer.

Waar iedereen ophoudt gaat Alchemist verder, stoner rock wordt progressive stoner metal. Achter elkaar komt deze stoomwals van gitaren over je heen zonder ook maar een moment in te houden. De goede industrial sfeer en de sterke electrosounds maken het plaatje compleet en toch ook afwisselend. Zonder het te horen word er geswitched van maatsoort, slechts de details van veranderende gitaarriffs en stem verklappen deze switch.

Tripsis is een album voor mensen met een erg groot uithoudingsvermogen. 42 minuten zonder dat er tijd is om fatsoenlijk te ademen. Een stoomtrein op volle snelheid die elk obstakel uit de weg ramt. Alchemist is voor fans van Opeth, Neurosis en Cult of Luna en alles wat in dit rijtje past. Op Progpower Europe 2007 zullen ze te zien zijn als terechte headliner en ook daar zulen ze zeker hun visitekaartje afgeven aan het publiek.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Alchemist Label:Relapse Records
Nunan - Will You Dance

Nunan - Will You DanceMix één deel rockabilly met twee delen Doors uit de jaren zestig, voeg er een...

High on Fire - Death is this Communion

High On Fire - Death is this Communion High On Fire uit Oakland, California brengt met Death Is This Communion...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT