RECENSIE: Provectus - Postero Mundi

Provectus
2022-12-27 Het Belgische Provectus staat op de kaart als oldschool blackmetalband. Ze laten zich voornamelijk inspireren door de blackmetal zoals die in de jaren negentig immens populair werd gemaakt door bands als Mayhem, Burzum, Emperor en Immortal, om er maar eens een paar te noemen. Wat in die tijd niet hielp was de oprichting van de zogenaamde Black Circle, waarbij diverse blackmetal muzikanten alles in het werk stelde om het christendom en al haar symboliek te elimineren, inclusief kerkverbrandingen. Ook sommige muzikanten stonden elkaar naar het leven. Tragisch dieptepunt in die tijd was de moord op Mayhem gitarist Euronymus door Burzum voorman Vark Vikerness.

Ondanks alle onverkwikkelijkheden werd er heel veel briljante muziek gemaakt en je daar door laten inspireren is natuurlijk een prima gedachte. Een band die zich overigens distantieerde van alle verwerpelijke daden was en is Immortal en laat die band nu net bij uw recensent als eerste te binnen schieten bij beluistering van Postero Mundi, het eerste volwaardige album van de in 2015 opgerichte band.

Het is weliswaar nog niet zo vuig als bijvoorbeeld Battles In The North van Immortal, maar de overeenkomsten zijn er zeker, zoals de stem van Tempore Anomalia (hoe verzin je het), die heeft in de lagere regionen wel wat weg van Abbath in zijn beste jaren en het tokkelstukje aan het begin van ‘Bane Existence’ is natuurlijk heel erg afgekeken van de Noorse grootmeesters. Maar uiteraard zijn er ook verschillen, zoals het duistere intro met de titel ‘Gloria Dolorem’ en het wat licht orkestrale eveneens instrumentale ‘Lucid Nightmare’ dat op de vinyl versie ongetwijfeld als intro van kant twee is bedoeld. De gesproken stukjes in het ijzersterke ‘Torn Fabric Of Time’ doen dan weer een beetje denken aan Primordial.

Kortom uit alle ruifjes wordt wat gesnoept, maar Provectus maakt er echter wel hele fijne muziek door, waarbij er niet gekeken wordt op een stukje snelheid meer of minder en waarbij het overbekende tremolo-picking voor het zo kenmerkende gitaargeluid garant staat. Het zorgt voor een plaat van constante kwaliteit van een band die snelle en compromisloze blackmetal hoog in het vaandel heeft staan, maar dat een klein stukje oldschool gevoel wel weer kwijt raakt door de prima productie. Ondergetekende heeft daar geen enkel probleem mee, maar puristen zouden daar nog wel eens op aan kunnen slaan. Al heeft Provectus met Postero Mundi niet de impact die de oude bands hadden, we hebben er stiekem gewoon weer een vette blackmetalband bij.
Recensent:Jan Didden Artiest:Provectus Label:Hard Life Promotion
Cover Outshine - The Awakening

Outshine - The AwakeningBlijkbaar is het weer eens fout gegaan bij het Zweedse Outshine dat weer de...

Cover Drive-By Truckers - Welcome 2 Club XIII

Drive-By Truckers - Welcome 2 Club XIII “Weet je nog oudje?” Zullen Patterson Hood en Mike Cooley tegen elkaar gezegd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT