RECENSIE: Glenn Jones - Vade Mecum

Glenn Jones
2023-01-02 De Amerikaanse gitarist Glenn Jones is vooral bekend alsmede oprichter van de experimentele rockband Cul de Sac. Soloalbum Vade Mecum is een instrumentele plaat waarbij de nadruk ligt op het bespelen van de akoestische gitaar. Cul de Sac heeft een dreigende kracht in haar muziek. Glenn Jones solo klinkt meer als een kabbelende rivier.

Dat betekent niet dat de muziek daarmee een stuk toegankelijker is. Het vergt namelijk wel aandacht om alle tien de nummers achter elkaar te luisteren. Daarvoor lukt het Jones niet om de spanningsboog van de instrumentale muziek op de juiste manier op te bouwen. Wel hoor je overduidelijk dat Glenn Jones een verdienstelijke gitarist is.

‘Black & White And Grey’ is een liedje van iets meer dan vijf minuten. Glenn Jones bouwt het nummer op door aan het begin met korte tussenpozen pauzes in de muziek aan te brengen. Het liedje komt daarna meer op gang met een aangename flamenco inslag. Niet zo snel als je flamenco soms hoort, maar het dromerige gevoel heeft zeker een Spaans gevoel. Als een fade-out keren aan het einde ook de pauzes in het spelen terug. ‘A Handful Of Snow’ lijkt wat meer verankerd in de Engelse folk. Ook hier een kabbelend, kalm akoestisch ritme.

De liedjes hebben allemaal mooie namen, maar voor de betekenis van de liedjes moeten we ons beroepen op het persbericht. Persoonlijke liedjes met een grote emotionele betekenis voor Glenn Jones naar het schijnt. Vade Mecum is een album dat aandacht vraagt van de luisteraar. Ongetwijfeld is het voor Jones prettig om zijn persoonlijke verhalen op deze manier te kunnen verwerken. De instrumentale akoestische folk is echter vooral iets voor de liefhebbers. Zo niet, dan verliest Jones de interesse na een paar liedjes.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Glenn Jones Label:Thrill Jockey Records
Cover Dave Forestfield & Ville Lehtovaara - Teleport Operation

Dave Forestfield & Ville Lehtovaara - Teleport OperationVoor ondergetekende totaal onbekend, deze twee Finse muzikanten die besloten...

Cover Herman Brock Jr. - Devianto

Herman Brock Jr. - Devianto De naam Herman Brock Jr. doet niet gelijk Nederlands aan. Toch is Brock Jr....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT