RECENSIE: Black Duck - Black Duck

Black
2024-01-10 Het trio Black Duck bestaat uit drie gelouterde muzikanten uit Chicago: gitarist Doug McCombs, gitarist Bill McKay en drummer Charles Rumback. McCombs heeft een verleden en heden in Tortoise en Eleventh Dream Day, MacKay speelde samen met onder andere Bill Callahan en Ryley Walker. Met die laatste heeft jazz- en improvisatiedrummer Rumback ook een muzikaal verleden.

Op het album Black Duck hebben de heren acht, al dan niet geïmproviseerde, instrumentale tracks vastgelegd met louter gitaar en drums.

De plaat opent met het door McCombs aangedragen ‘Of The Lit Backyards’, een zouteloos surf niemendalletje met een iets te hoog Shadows gehalte. Met ‘Foothill Daze’ herstelt het trio zich enigszins. De sfeervolle soundscape bestaat uit langgerekte, vervormde gitaarnoten met op de achtergrond hier een daar een drumroffel.

Op ‘Delivery’ van Bill McKay is het door surf en blues geïnspireerde gitaarspel van McKay in een boeiend gevecht verwikkeld met de drumshuffles van Charles Rumback. Strijd onbeslist.

‘The Trees Are Dancing’ vormt de bijdrage van drummer Rumback. Het resultaat is een laid back track waarop de ene gitaar twangy klinkt en de andere gitaar Robert Fripp-achtige klanken produceert onder begeleiding van het drumwerk van Rumback. ‘Thunder Fade That Earth Smells’ is de meest avontuurlijke track op het album met de geur van improvisatie. Dat smaakt naar meer.

Met ‘Lemon Treasure’ laat het trio gelukkig horen nog meer interessants voor de luisteraar in petto te hebben. En de subtiele gitaarklanken van afsluiter ‘Light’s New Measure’ roepen snarenvirtuoos Vini Reilly (The Durutti Column) in herinnering.

De plaat begint wat onevenwichtig en komt daardoor moeizaam op gang. Advies is dan ook om even door die zure appel heen te bijten of track één en twee meteen te skippen. Vanaf track drie zijn McCombs, MacKay en Rumback voldoende warmgedraaid en valt er op Black Duck nog genoeg te genieten van de muzikale en improvisatorische talenten van het trio.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Black Duck Label:Thrill Jockey Records
Cover Vanishing Twin - Afternoon X

Vanishing Twin - Afternoon X Vanishing Twin is een experimentele groep uit Londen en bestaat...

Cover Sweeping Promises - Good Living Is Coming For You

Sweeping Promises - Good Living Is Coming For You Een goede ruimte om te musiceren is belangrijk voor Sweeping Promises . Hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT