RECENSIE: Anohni And The Johnsons - My Back Was A Bridge For You To Cross

Anohni
2023-12-29 Anohni ging in een vorig leven letterlijk en figuurlijk gebukt onder de naam Antony. De naamswijziging van Antony naar Anohni was uiteindelijk maar een klein onderdeel van een veel grotere metamorfose. Voor haar nieuwe album My Back Was A Bridge For You To Cross is Anohni weer herenigd met haar Johnsons al zijn de bandleden niet meer dezelfden als toen.

Als Antony And The Johnsons werden tussen 2000 en 2014 meerdere platen uitgebracht, waaronder het meesterwerk I Am A Bird Now uit 2004. My Back Was A Bridge For You To Cross is het eerste album onder de nieuwe vlag van Anohni And The Johnsons.

Alle composities op het album zijn van de hand(en) van Anohni en gitarist Jimmy Hogarth. De als vanouds zeer persoonlijke teksten zijn uiteraard van Anohni zelf. Verder is er op het album een belangrijk rol weggelegd voor multi-instrumentalist Martin Slattery (Joe Strummer & The Mescaleros).

De plaat opent verrassend met ‘It Must Change’, nog het best te omschrijven als een onvervalste soulslijper met een niet al te rooskleurige tekst: ”The truth is that I always thought you were beautiful, in your own way, that’s why this is so sad….and we’re not getting out of here”.

Op ‘Go Ahead’ klinkt Anohni als een marktkoopman die zijn verkoopwaren luidkeels aanprijst, maar ook hier is de ondertoon behoorlijk donker: ”You are determined to take me down! I won’t stop you! I won’t stop you!”.

Op het breekbare ‘Sliver Of Ice’ hervindt Anohni het vibrato op haar stem. De song sluit daarmee naadloos aan op het oude werk van Antony And The Johnsons ten tijde van het eerdergenoemde I Am A Bird Now.

‘Can’t’ en ‘It’s My Fault’ zijn de jazztracks op het album. De jazzy zang op ‘It’s My Fault’ roept bij momenten zelfs even jazzzanger (en pianist) Mose Allison in herinnering. Verder mag het meeslepende ‘Rest’ (met stevig gitaarwerk) niet onvermeld blijven.

My Back Was A Bridge For You To Cross luistert en voelt als een hernieuwde kennismaking met een oude bekende. En daar is geen woord aan gelogen!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Anohni And The Johnsons Label:Rough Trade Records
Cover Cut Worms - Cut Worms

Cut Worms - Cut Worms‘Don’t Fade Out’, zo luidt de wanhopige wens van het eerste nummer van het...

Zwerver

Toasaves - Zwerver Het album Zwerver van Toasaves is al geruime tijd verkrijgbaar maar heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT