RECENSIE: This Is The Kit - Careful Of Your Keepers

TITK
2023-09-06 This is the kit vraagt nauwelijks nog om een introductie. Het is ondertussen al dertien jaar geleden dat de band, aangevoerd door de Britse Kate Stables, hun eerste album uitbracht. Dit voorjaar is hun discografie uitgebreid naar alweer hun zevende album. Met Careful Of Your Keepers blijft de formatie dichtbij haar eigen identiteit, maar horen we toch ook een nieuwe schrijfstijl.

De vertrouwde identiteit van This is the kit komt naar voren door de kern bestaande bassist Rozi Plain, gitarist Neil Smith en drummer Jamie Whitby-Coles. Dit kleine gezelschap wordt regelmatig aangevuld met externe artiesten wat misschien wel symboliseert hoe het nieuwste album in elkaar steekt. Het album opent met ‘Goodbye Bite’ gelijk met kalmerende, herkenbare melodiën over een kalme drum en doet daarmee sterk denken aan het Amerikaanse Big Thief. Zo langzaamaan, wanneer je bijna verdwaald bent in andere werelden, vouwt het nummer zich als het ware open wanneer de blazers zich introduceren. Alsof het je meeneemt, andere velden verkennend, bijvoorbeeld dat van jazz. Een vertrouwde kern bedekt met verrassende laagjes lijkt de ideale mix te zijn voor een heerlijk dromerig album.

Hoewel het DNA van de groep hetzelfde lijkt als bij hun vorige albums, is centraal toch een vernieuwing te horen. Het kan niet onopgemerkt blijven dat Kate Stables met haar schrijven een andere weg is ingeslagen. Met korte zinnen, kleine woordspelingen en bovenal weinig woorden, soms maar tien, snijdt ze grote thema’s aan als de vergankelijkheid van tijd en het loslaten en vasthouden van datgene wat belangrijk is. Neem bijvoorbeeld ‘Take You To Sleep’: ’’ Give me your hand. Take back your hand. Took back your hand. Give me your hand. Gave me your hand.’’ . De helft van de songtekst staat hiermee al op papier. Ze lijkt hiermee bijna tussen de regels te zingen. Dat is kunstig en het kan je stijl zijn, maar na meerdere nummers begin je je toch af te vragen of de vocabulaire niet iets uitgebreider had gekund. Daarentegen dient de moed ook geprezen te worden en probeert Stables haar eigen grenzen op te zoeken. Het vormt een mooi contrast met de rest van de band. Nummers die uitdijen naar nieuwe werelden met steeds minimalistischere songteksten. Een fascinerende wisselwerking.
Recensent:Julian de Groot Artiest:This Is The Kit Label:Rough Trade Records
Cover Maestrale - Circo Carnevale

Maestrale - Circo Carnevale Maestrale is een trio met als middelpunt de Italiaanse muzikant Filippo...

Cover Janne Schra - The Heart Is Asymmetrical

Janne Schra - The Heart Is Asymmetrical Janne Schra is inmiddels een gevestigde naam in Nederland, al is ze tot nog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT