RECENSIE: Maestrale - Circo Carnevale

Maestrale
2023-09-16 Maestrale is een trio met als middelpunt de Italiaanse muzikant Filippo Gambetta, een grote naam binnen het folkgenre. De man bracht al zes albums uit en sinds kort leidt hij zijn eigen trio. Gambetta speelt op het tweede album van Maestrale, Circo Carnevale getiteld, mandoline, Cajon en natuurlijk de Organetto (oneerbiedig: een Italiaanse trekzak). Op dit album wordt hij bijgestaan door Sergio Caputo (viool, Cajon) en Fabio Vernizzi (pianoforte, harmonium, elektrische piano en eveneens Organetta). Het vaste trio heeft daarnaast ook nog wat hulp van Carmela Russo (klassieke gitaar), Roope Arnio (akoestische gitaar) en Piero Leone die wat percussie toevoegt.

Geen zanger of zangeres? Hoor ik u vragen. Neen, is daarop het antwoord, de muziek van Maestrale is louter instrumentaal en gebouwd rond de Organetto van Gambetta. De genoemde instrumenten uit de oudheid maken dat Circo Carnevale zeer authentiek overkomt. Dat Gambetta en zijn mannen kunnen spelen moge duidelijk zijn, het is alleen wel heel veel Organetto die een overheersend stempel op de muziek drukt. Op momenten dat de klassiek gitaar opduikt in ‘Gemma’ wordt het een stuk draaglijker, wat ook geldt voor de akoestische gitaar in twee songs (‘Mezzalune’ en ‘Nejr’), al had die gitaar best wat uitgesprokener mogen klinken als tegenhanger voor de altijd maar jammerende Organetto. Je wordt dan ook heel blij als de toetseninstrumenten het hier en daar overnemen zoals de piano bij het jazzy ‘Tris’. De percussie in het afsluitende ‘O Samba Imanente’ voegen wat opzwepende Braziliaanse ritmes toe die het een swingende track maken.

Circo Carnevale is een zomers album waar je blij van zou moeten worden. Je ziet de drie heren al voor je op een dorpsplein in een klein dorpje in Italië bij een aangename mediterrane temperatuur, terwijl de lekkerste gerechten rondgaan en de Chianti rijkelijk vloeit. Ongetwijfeld komt deze muziek dan heel goed over. In de lompe Nederlandse regen bij een nare windkracht vijf gaat de Organetto (of trekzak, zo u wilt) vooral irriteren en ben je blij dat de veertig minuten er op zitten. Verstokte liefhebbers van dit soort muziek gaan er zeker meer plezier aan beleven dan ondergetekende.
Recensent:Jan Didden Artiest:Maestrale Label:Xango Music
Cover Jacques Daniels Project - Distance

Jacques Daniels Project - DistanceJe band Jacques Daniels Project noemen getuigt niet bepaald van een bijster...

Cover This Is The Kit - Careful Of Your Keepers

This Is The Kit - Careful Of Your Keepers This is the kit vraagt nauwelijks nog om een introductie. Het is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT