RECENSIE: Jacques Daniels Project - Distance

JDP
2023-08-29 Je band Jacques Daniels Project noemen getuigt niet bepaald van een bijster goede smaak. Als een coverband op zuipfeesten kom je nog wel weg met zo een naam, maar niet als je probeert ‘serieuze’ muziek in de markt te zetten. Informatie valt er weinig over dit uit Finland afkomstige gezelschap te vinden en uiteindelijk kom je telkens weer uit bij een bekend Amerikaans Whisky merk. Ook de website van de band blinkt uit in leegheid, behalve dat ze vermelden dat ze hun project eigenlijk geen band vinden.

Spil van dit project is zanger/ alleskunner Jari Karjalainen die het leeuwendeel van de songs en teksten heeft geschreven op het al in 2021 uitgekomen Distance, hun nieuwste album (de hoeveelste?). Op de plaat staan zeven songs in minder dan een half uurtje. Het genre waar binnen de tien muzikanten op Distance participeren is niet te benoemen omdat elke track totaal anders klinkt. Op zich zitten er prima muziekjes tussen, maar als coherent geheel is er geen chocola van te maken.

De openingstrack ‘Bonedigger’ is een soort Oosterse folkrock van het psychedelische soort met throat singing van ene Minna Siitonen. Het wat meer proggy ‘Connect The Dots’ wordt in de coupletten door Karjalainen voorzien van een hijgerige fluisterzang, waar het refrein dan weer haaks op staat. Ouderwetse pop met een jazzy randje horen we in ‘Music Is You’ en doet wel wat aan het oude werk van Elton John denken. ‘Old Folks Home’ klinkt zoals de titel doet vermoeden; een echte folky slijper in de traditie van Leonard Cohen.

Op ‘Easy For You’ worden we verrast door de fijne stem van Jaana Isokangas. De track valt echt in de stijl van de singer-songwriters uit de jaren zeventig zoals Joni Mitchell. De fluit helpt daarbij wel mee zodat het eigenlijk al gedateerd klinkt, wat best knap is voor een song uit 2021. Op het van jungle ritmes en surfgitaartje voorziene, iets te vrolijke ‘If’ zingt ene Kennedy Pupe, waarbij we dan moeten denken aan Paul Simon. Afsluiter ‘Long Holiday’ wordt dan weer door Karjalainen zelf gezongen en klinkt ook weer alsof het uit de jaren zeventig is weggelopen. Geen slecht liedje overigens, maar het bevestigt vooral dat Distance klinkt als een samenraapsel van de ideeën van een project dat zonder enige pretenties lekker aan het hobbyen is.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jacques Daniels Project Label:Xango Music
Cover Roos Blufpand - F*** De Rest En Shake

Roos Blufpand - F*** De Rest En Shake ”Ik voel me kut, Fuck, De draak in m’n kop is terug, en er komt vuur uit z’n...

Cover Maestrale - Circo Carnevale

Maestrale - Circo Carnevale Maestrale is een trio met als middelpunt de Italiaanse muzikant Filippo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT