RECENSIE: Roos Blufpand - F*** De Rest En Shake

Roos
2023-07-31 ”Ik voel me kut, Fuck, De draak in m’n kop is terug, en er komt vuur uit z’n bek”. Zo, na pakweg twintig seconden is de toon gezet. Op een zware beat gooit Roos Blufpand alle frustraties van zich af in de openingstrack ‘Draak’. Het openingsnummer van F*** De Rest En Shake gaat over het de baas worden van een verslaving, de draak die velen ervaren. Geholpen door Della Dix, die een paar coupletjes mee rapt, is dit een prima openingstrack en het geeft ook direct aan dat Roos het roer nog meer heeft omgegooid naar licht alternatieve, dansbare electropop om mee te liften met de huidige golf van Nederlandstalige pop.

Strikt genomen is F*** De Rest En Shake amper een album te noemen, want in krap dertig minuten komen er negen tracks voorbij, waarvan één song (‘Fuck Nep’) tweemaal voorbij komt en dan staat er ook nog een bonustrack op de plaat. Maar goed, op dit korte album maakt Roos wel statements en omdat sommige tracks best wel intensief zijn is het eigenlijk ook wel lang genoeg.

Met Roos valt niet te sollen zoveel kunnen we wel opmaken uit de teksten. In het met een straffe beat opgesierde ‘Wat’ vertelt Roos ons op een grappige manier wat ze allemaal wil en daar is geen ontkomen aan. In ‘Fuck Nep’ laat Roos op een moddervette dansbeat weinig verhullend weten wat ze nog meer wil; ”Fuck Nep, Ik wil je echt, Fuck je spiegel, Ik wil je slecht, Fuck nep, Ik wil je echt”. Van dit liedje staat dus ook nog die Extended versie op dit plaatje, maar dat halve minuutje extra voegt niet heel veel toe.

Tegenover al dat dansbare geweld staan er ook nog steeds liedjes op F*** De Rest En Shake van het soort zoals we eerder van Roos hebben gehoord. Mooie voorbeelden hiervan zijn ‘Ik Ben Van Mij’ en de bonustrack’ ‘Vrouw’, liedjes die duidelijk maken dat Roos een zelfstandige, in zichzelf gelovende vrouw is die zich niet meer laat ringeloren door de zelfingenomen Bokito-mannetjes van deze wereld. Gelijk heeft ze!

De vorige drie albums van Roos waren de opmaat naar F*** De Rest En Shake, waarop het lijkt dat Roos op het punt is aangekomen waar ze vanaf het begin af aan naar toe heeft gewerkt. De plaat is een sterke combinatie van dansbare, hitgevoelige electropop en mooie gevoelige popliedjes, maar nooit wordt uit het oog verloren dat Roos Blufpand een sterke onafhankelijke en levenslustige vrouw is die ook haar zwakten, onzekerheden en gevoeligheden niet onder stoelen of banken steekt. Het levert wederom een sterk album op.
Recensent:Jan Didden Artiest:Roos Blufpand Label:Eigen Beheer
Cover Moonlight Benjamin - Wayo

Moonlight Benjamin - Wayo Moonlight Benjamin (echte naam) is een in 1971 in Haïti geboren zangeres....

Cover Jacques Daniels Project - Distance

Jacques Daniels Project - Distance Je band Jacques Daniels Project noemen getuigt niet bepaald van een bijster...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT