RECENSIE: This Is The Kit - Moonshine Freeze

TITK
2017-10-16 Folkzangeres Kate Stables brengt met Moonshine Freeze haar vierde album uit. Stables, opererend onder de naam This Is The Kit, debuteerde in 2008 met het opvallende album Krullebol waardoor je zou denken dat er ergens wat Nederlands bloed door haar lichaam stroomt. Niets is minder waar. Stables vond de naam toepasselijk en gezien haar zwarte lange krullen is dat zeker waar. Met dit zogenoemde ‘debuutalbum’ onder de nieuwe vlag van Rough Trade Records vertelt Stables verhalen op melancholische en gevoelige wijze.

Een rustig drumritme, een pingelende ukelele en de zachte stem van Stables openen het album met het nummer ‘Bulletproof’. Al snel bijgestaan door het glooiende geluid van een viool. De verschillende instrumenten die This Is The Kit gebruikt zorgen voor een fijn folksfeertje. Een stijl die niet onopgemerkt is gebleven. De band mocht zich al meerdere malen tonen als voorprogramma van acts als Herman Dune, Sharon van Etten en The National. Niet verkeerd uiteraard, maar ook op eigen benen kan het prima staan. In verschillende formaties trekt de band langs allerlei zalen, waaronder ook de Melkweg in Amsterdam. Voor sommigen een kennismaking met Stables en consorten, voor anderen een kans om opnieuw weg te dromen bij de shows van This Is The Kit.

Wegdromen met deze nieuwe langspeler lukt deels. Op sommige momenten grijpt de warme stem van Stables je vast en neemt je mee op een mooie reis langs een dromerig verhaal. Mooie voorbeelden hiervan zijn ‘Two Pence Piece’, ‘Show Me So’ en ‘Easy On The Thieves’. De andere tracks doen de luisteraar twijfelen of het herbeluisteren van het album de moeite waard is. Het zijn liedjes waarvan je snel vergeet hoe goed ze soms in elkaar zitten. De muzikaliteit van Stables’ band is bijzonder en past helemaal bij de teksten die Stables zingt. Toch blijken sommige liedjes na meerdere keren luisteren een beetje zeurderig en saai te worden. Het aparte ‘By My Demon Eye’ is hier een goed voorbeeld van.

This Is The Kit brengt met dit album weer een aantal uitstekende songs uit. Het blijft na het beluisteren de vraag of het hiermee ook een aantal nieuwe fans zal werven. Het album zit zoals gezegd prima in elkaar maar het brengt weinig nieuws. Door de fijne stem van krullebol Stables, die nog steeds klinkt en voelt als een warm bad, is het in ieder geval een luisterbeurtje waard.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:This Is The Kit Label:Rough Trade Records
Cover Waxahatchee - Out In The Storm

Waxahatchee - Out In The StormDe uit Birmingham, Alabama afkomstige groep Waxahatchee , werd in 2011...

Cover Kane Strang - Two Hearts And No Brain

Kane Strang - Two Hearts And No Brains De Nieuw-Zeelandse band rondom Kane Strang boekte in hun thuisland al wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT