RECENSIE: Lisa O'Neill - All Of This Is Chance

Lisa
2023-07-30 Bij de eerste zangnoten weet je meteen dat we met een Ierse zangeres van doen hebben. Het accent is zo herkenbaar. Lisa O’Neill gaat al wat jaren mee in de muziekwereld en dit is haar vijfde worp sinds 2009. All Of This Is Chance is inmiddels al haar meest succesvolle album in Ierland. Dit jaar komt ze nog niet naar het Europese vaste land en is de tournee beperkt tot Ierland en Engeland. Ze schopte het al wel tot de soundtrack van Peaky Blinders met ‘All The Tired Horses. Een Bob Dylan cover dat niet op deze plaat staat. Lisa zit in de folkhoek met traditionele Ierse instrumentatie, die qua sfeer referenties heeft met Enya en Dead Can Dance. Tevens horen we een vleugje Marianne Faithfull van haar gedichtenplaat.

Het eerste nummer ‘All Of This Is Chance’ is een reactie op het gedicht van Oatricj Kavanagh ‘The Great Hunger’. Lisa zingt ook enigszins alsof ze een gedicht voorleest. ‘Old Note’ is de single. Dit sfeervolle en dreigende nummer heeft veel violen die voor de donkere sfeer zorgen. Verder horen we veel harmonium, banjo, cello tot zingende zaag spel. Een ander prijsnummer is ‘The Globe’, waarin ze vanuit het perspectief van een klein kind en vanuit het nu (veertig plus) tegen de wereld aan kijkt met de nodige levenslessen. We horen een lekkere, sobere begeleiding met een traag tempo, met daarbij een harmonium dat aan oude Neil Young doet denken. Een heerlijk instrument dat veel te weinig gehoord wordt in de hedendaagse muziek.Twee nummers gaan over kunstschilders, waarbij Lisa geïnspireerd is geraakt door het werk van de Ierse kunstschilder Frederick William Burton.

All Of This Is Chance is een plaat waar je niet vrolijk van zult worden, maar de kracht van de plaat zit in de teksten die gaan over het wel en wee in de wereld en hoe je daar door heen komt. Lisa met haar intense zangstem en fraaie begeleiding brengen je toch al gauw in de sferen, waarbij je toch snel denkt aan de kou, mist, groene verlaten landschappen en regen die kenmerkend zijn voor Ierland. Een sfeervol en bij vlagen indrukwekkend inkijkje in de Ierse rootsmuziek.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Lisa O'Neill Label:Rough Trade Records
Savage

Anna B Savage - Flux Anna B Savage is een singer-songwriter uit London. Ze brengt haar tweede...

Faten

Faten Kanaan - Afterpoem Muzikant/DJ Faten Kanaan komt uit Brooklyn USA en brengt haar vijfde plaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT