RECENSIE: The Autumn Almanacs - As Far As The Eyes Can See

TAA
2023-03-06 ‘Summer Of Love’ geeft direct het muzikale kader aan. Elf eigen composities die allen de sixties sound met zich meedragen. Nummers met titels als ‘Flowers In Your Hair’ en ‘The Zodiac’ vullen As Far As The Eye Can See.

Het is knap hoe The Autumn Almanacs, een internationaal gezelschap met leden uit Nederland en Duitsland, de sixties sound exact weet over te brengen. Ze doen dit met korte commerciële popnummers. Bijvoorbeeld met de bubblegum poprock van het uitstekende ‘Deep End’. Zanger Ian Maxwell uit Keulen zorgt voor de vocalen, waarbij bassist Casper van Beugen uit Den Haag de meeste teksten en muziek heeft geschreven.

De muziek van As Far As The Eyes Can See is catchy met een slechts een doel, zoals ze ook in ‘Deep End’ zingen: “let’s have some fun” . Niets meer en niets minder, gewoon lekker genieten. ‘Horror Movie’ is met zijn heerlijke sixties keyboards een mooie sixties soundtrack, compleet met klavecimbel en scheurende blazers. ‘The Market’ klinkt direct bekend in de oren. Het zou zomaar van Shocking Blue kunnen zijn, ware het niet dat Ian een man is die de vocalen verzorgt.

Als je naar de plaat luistert dan ga je je ongemerkt afvragen wat een samenwerking met Jacco Gardner zou opleveren? Jacco Gardner weet de oude tijden naar nieuwe tijden (weliswaar meer experimenteel) om te zetten, terwijl The Autumn Almanacs qua sfeer (productie) en tekst echt in de jaren zestig zijn blijven hangen. Zo staat ‘The Zodiac’ (”he’s back!”) bijvoorbeeld voor de codenaam van een seriemoordenaar uit Californïe in de jaren zestig.

Maar het gaat ook over het artiestenwereldje. ‘Belfast Boy’ gaat over een artiest die een echte superstar is. ‘Harry Bay’ gaat in op de gok om het artiestenbestaan in te duiken. Een lekker catchy meezinger. Ze sluiten de plaat af met ‘Apocalypse’, “This monkey is the devil/we better close our eyes”. Een openbaring is het niet, maar wel gewoon lekkere muziek.

Hou je van sixties, catchy, psychedelisch en flower power dan ben je bij The Autumn Almanacs op het juiste adres. Terug naar toen de tijd nog even stilstond zonder al die aandacht vretende sociale media. As Far As The Eyes Can See is lekker muzikaal vermaak zonder verdere pretenties. Just enjoy life, er is al genoeg zwaarmoedige muziek. Pluk deze roos van de dag.
Recensent:René Obdeijn Artiest:The Autumn Almanacs Label:Eigen Beheer
Erja

Erja Lyytinen - Waiting For The DaylightIn 2017 was Erja Lyytinen de beste Europese blues gitarist (European blues...

Shires

Amanda Shires - Take It Like A Man Amanda Shires brengt haar zevende plaat uit, genaamd Take It Like A Man ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT