RECENSIE: Skullcrusher - Quiet The Room

SkullC
2023-02-26 Helen Ballentine brengt onder de naam Skullcrusher een volwaardige eerste plaat uit, genaamd <>Quiet The Room. Muzikaal zou je eerder de titel als groepsnaam hebben gekozen dan Skullcrusher, wat toch eerder associaties met metal/rock oproept. Quiet The Room bestaat uit folk, singer-songwriter, dreampop nummers.

Op opener ‘They Quiet The Room’ klinkt Skullcrusher als Mazzy Star/Hope Sandoval. Luisterend naar het pakkende uptempo ‘Building A Swing’ hoor je tegelijkertijd dat haar stem en muziek veel weg heeft van The Cranberries. Quiet The Room is een plaat met veel stijlen. Zo is ‘Lullaby in February’ zeer dreigend door het gitaartapijt, terwijl ‘Pass Through Me’ en ‘It’s Like A Secret’ een dromerig, maar duister randje hebben. Dat hoor je bijvoorbeeld ook terug in de tekst van laatstgenoemde:
“It’s like a secret and in order to share it I will have have to bring you within and see it all through your eyes.”. De veertien spaarzame nummers bevatten daarbij een aantal vreemde intermezzo’s die er toe leiden dat je niet in een flow komt.

Quiet The Room geeft een inkijkje in het huis van Helen en haar partner Noah Weinman (te horen op gitaar en piano). Je hoort een verwerkingsproces van hoe Helen zich heeft gevoeld bij wat er allemaal is gebeurd in het ouderlijk huis. De duistere afbeelding op de hoes spreekt wat dat betreft dan ook boekdelen. Net als een tekst als
“By the stairway I’m listening to their voices echoing for a moment they could be laughing.”, uit ‘Sticker’. Het is knap hoe Helen met piano, gitaar en zang toch een groots geluid weet neer te zetten. Het klinkt soms als een wall of sound met spaarzame instrumenten en haar vocale hummen op de voorgrond. ‘Quiet The Room’ voert Helen solo uit op piano en soundscapes. Dit nummer geeft muzikaal en tekstueel het meest weer waar de plaat over gaat. “The words still sit in your tongue. They quiet the room.” Dat gevoel en die spanning weet Helen perfect te vangen op deze plaat!

Quiet The Room voelt als een doolhof van dromerige soundscapes. Een sprookje met een serieuze, soms ijzige ondertoon. Niet suikerzoet, maar dromerig met rafelrandjes die af en toe schuren.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Skullcrusher Label:Secretly Canadian
Decius

Decius - Vol.1Decius was een Romeinse keizer van 249 tot aan zijn dood in 251. De Romeinse...

Suisse

Au Suisse - Au Suisse Daft Punk is niet meer, maar Au Suisse staat te trappelen om deze positie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT