RECENSIE: Shame - Food For Worms

Shame
2023-07-25 Vijf jaar na het debuut Songs Of Praise en twee jaar na opvolger Drunk Tank Pink komt de Engelse postpunkband Shame met het derde album Food For Worms. De band die bestaat uit zanger Charlie Steen, gitaristen Eddie Green en Sean Coyle-Smith, bassist Josh Finerty en drummer Charlie Forbes trekt op dit album de lijn van het vorige album door. Lekker beukende punk en postpunk, met daarnaast ook ruimte voor subtielere songs en slimme vondsten. Luister bijvoorbeeld eens naar het Interpol-achtige gitaarloopje dat opeens opduikt in ‘Yankees’.

Food For Worms werd voorafgegaan door drie singles, die alle drie erg sterk zijn. Openingstrack en eerste single ‘ Fingers Of Steel’ is een beetje indie-achtig, met lekker snerende, Oasis-achtige vocalen en veel samenzang. Dat laatste is iets dat Shame sowieso vaak doet. Niet mooi meerstemmig ofzo, gewoon met zijn allen lekker uit volle borst. Het geeft de teksten net een beetje meer pit.

Tweede single ‘Six-Pack’ is wat hectischer, terwijl derde single ‘Adderall’ juist wat rustiger is, met slepende refreinen. Op deze track zingt Phoebe Bridgers mee, maar in de samenzang van de band valt ze niet op.

Ook de andere tracks op Food For Worms zijn overwegend sterk. Zo zijn er de lekker lompe, uiterst catchy songs ‘Alibis’ en ‘The Fall Of Paul’, de rustigere, slepende song ‘Orchids’ en de afwisseling van rustige en hardere passages in ‘Burning By Design’. Van deze laatste song is vooral het harde einde echt ijzersterk. De eveneens sterke afsluiter ‘All The People’ begint rustig en wordt verderop harder.

Shame haalt het wat ondergetekende betreft nog altijd niet bij genregenoten Idles en Fontaines DC, maar met dit tweede sterke album op rij komt Shame wel dicht bij deze toppers in de buurt.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Shame Label:Dead Oceans
Cover Lankum - False Lankum

Lankum - False LankumDe broers Ian en Daragh Lynch brengen al in 2003 een album uit onder de naam...

Cover Roosbeef - Zomer In Nederland

Roosbeef - Zomer In Nederland Begin 2020 verscheen na een stilte van vijf jaar weer een album van Roosbeef...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT