RECENSIE: Bully - Lucky For You

Bully
2023-09-04 Alicia Bognanno alias Bully voelt zich bevrijd. Ze heeft zichzelf bevrijd van de drank en van haar bandleden. Ooit begonnen als trio in Nashville, brengt Bully haar nieuwe album Lucky For You net als haar vorige plaat Sugaregg uit als soloalbum. Inmiddels het derde Bully album dat uitkomt op Sub Pop Records.

Bognanno dook dit keer met producer JT Daly de studio in voor tien songs die vooral jaren negentig alternative ademen. Catchy pop- en rocksongs met een rauw randje. Een overstuurde elektrische gitaar en de zoete zangstem van Bognanno bepalen veelal het geluid. Hoewel Bognanno op opener ‘All I Do’ en afsluiter ‘All This Noise’ laat horen dat zij wel degelijk haar stembanden binnenstebuiten kan keren.

Op ‘Days Move Slow’ en ‘Lose You’ (met Soccer Mommy) is een duidelijke Breeders referentie te horen. Niet zo gek dus dat Bully als support van The Pixies mee mocht op tournee. ‘A Wonderful Life’ is helaas een wat al voorspelbaar klinkend nummer. Skippen maar.

‘Ms. America’ daarentegen, met alleen de zang en de ietwat ontstemde elektrische gitaar van Alicia Bognanno, heeft de melancholie van een Lemonheads track en is dan ook meteen het topnummer van het album. Hoewel de heftige afsluiter ’All This Noise’ er ook mag zijn als Bognanno haar gal spuwt over de steeds benauwender wordende abortuswetgeving in haar geboorteland: ”Jesus won’t save the polar bears or halt the melting ice, but he’ll give you an excuse to shame and take our bodies rights!”.

De contrasten tussen de laatste twee songs op de plaat tonen de twee gezichten die Alicia Bognanno heeft. En dat heeft niets met haar bipolaire aandoening te maken. Die twee uitersten geven de muziek meer lading. Dat zou Bully op haar volgende album verder mogen uitdiepen.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Bully Label:Subpop
Cover Tape Toy - TTYS

Tape Toy - TTYSDe leden van het Amsterdamse TAPE TOY werden op het lokale conservatorium...

Cover Wednesday - Rat Saw God

Wednesday - Rat Saw God Wednesday komt uit Asheville, een provinciestadje in North Carolina dat er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT