RECENSIE: Wednesday - Rat Saw God

Wednesday
2023-09-03 Wednesday komt uit Asheville, een provinciestadje in North Carolina dat er in de jaren zeventig in is geslaagd om ten minste twee beroemde muzikanten voort te brengen: one hit wonder Hank ‘Jungle Rock’ Mizell en Roberta ‘Killing Me Softly’ Flack. Tot zover de wetenswaardigheden over de geboortegrond van Wednesday.

Wednesday komt voort uit een soloproject van zangeres/gitarist Karly Hartzman. Het tandem Hartzman en Mark Jacob Lenderman (gitaar, backing vocals) is de drijvende kracht achter Wednesday. De band bestaat op het nieuwe album Rat Saw God verder uit bassiste Margo Schultz, drummer Alan Miller en lapsteel-gitariste Xandy Chelmis.

De bandnaam Wednesday is geïnspireerd op de Britse band The Sundays die in 1990 met het album Reading, Writing And Arithmetic een poppy shoegaze klassieker opnamen. De muziek die Wednesday maakt is zeker verwant aan The Sundays maar valt het beste te omschrijven als americana-gaze.

De muziek van Wednesday klinkt als een nonchalante mengeling van indiepop en shoegaze met een gezonde dosis americana. De teksten gaan veelal over alledaagse dingen zoals in ‘Formula One’ ”I like sleeping with the lights on, you next to me watching formula one”. Als Hartzman en Lenderman samen zingen lijkt het even alsof we Bonny Prince Billy aan het werk horen.

‘Chosen To Deserve’ klinkt nog het meest als een onvervalste countryrocksong en in ‘Bath County’ worden The Drive-By Truckers aangehaald:”On the way home play Drive-By Truckers songs real loud, you’ll be my baby til my body’s in the ground”. Voor de melodie van ‘Quarry’ speelt Wednesday stiekem leentjebuur bij The Kinks (‘Waterloo Sunset’).

Wednesday heeft met Rat Saw God een charmante plaat afgeleverd. Maar of de argeloze luisteraar net zo verrast zal zijn als ‘de rat die god zag’, dat is nog maar de vraag. Voor wie toch nieuwsgierig is geworden: de band staat op 27 oktober 2023 op het London Calling Festival in Paradiso.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Wednesday Label:Dead Oceans
Cover Bully - Lucky For You

Bully - Lucky For YouAlicia Bognanno alias Bully voelt zich bevrijd. Ze heeft zichzelf bevrijd...

Cover Mudhoney - Plastic Eternity

Mudhoney - Plastic Eternity In 2021 werd het dertigjarig bestaan van Every Good Boy Deserves Fudge...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT