RECENSIE: LandaFurla - Cantar Furlana

Furla
2023-11-18 De Apennijnen zijn behalve een indrukwekkende en langgerekte bergketen in het Italiaanse landschap, vergelijkbaar met een lange ruggengraat, een schatrijke voedingsbodem voor traditionele muziek. Daarnaast is hier lang geleden tegelijkertijd de basis gelegd voor een bijbehorende dans: de Furlana. Met viool, accordeon en gitaar als begeleiding is een dans ontstaan die op grote schaal beoefend en gespeeld werd tot de jaren vijftig van de negentiende eeuw. Het meest bijzondere is toch wel dat het daarna compleet vergeten is. Althans, tot nu dan, want vorig jaar verscheen Cantar Furlana van Landafurlà, een groep van ervaren, klassiek geschoolde pop- en jazzmuzikanten die zich hebben gespecialiseerd in de muzikale tradities van de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen. Geprobeerd is om de oude melodieën en de diepe essentie van ritmes, woorden en klanken te herinterpreteren en vast te leggen op dit album. Naast de bovengenoemde drie instrumenten is hierbij gebruik gemaakt van bas en diverse percussie waardoor het geheel voller van klank is, met als gevolg dat de muziek daadwerkelijk weer is voorzien van nieuw leven. De rijmende liederen bestaan uit teksten die deels uit de literatuur of proza afkomstig zijn en bevatten poëtische elementen zoals die in die tijd werden geschreven.

De creativiteit zoals die staat vermeld in het begeleidende schrijven is er wel degelijk, over het filosofische aspect valt helaas niet zoveel waar te nemen, maar dat heeft mede te maken met het gebrek aan taalkennis. Voor de pionier die op zoek is naar vrolijke volksmuziek is Cantar Furlana een zeer aangename luisterervaring. De toegankelijke akoestische dansmuziek lijkt op een samensmelting van zigeunermuziek, polka en wilde country in combinatie met gepassioneerde vocalen waar de levenslust vanaf druipt. De mensen van Landafurlà zijn duidelijk trots op hun afkomst en de daarbij behorende muziek die op deze manier perfect geconditioneerd blijft.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:LandaFurla Label:Xango Music
Upgrade

Francesco Loccisano & Andrea Piccioni - UpgradeSinds enige tijd lijkt de interesse voor traditionele en authentieke muziek...

Cover Full Dub - Forward

Full Dub - Forward Full Dub is inmiddels een trio maar feitelijk het muzikale geesteskind van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT