RECENSIE: Entering Polaris - Atlantean Shores / And Silently The Age Did Pass

Polaris
2023-12-23 Het is nogal een project zeg waar Tom ‘Tee’ Tas mee bezig is. Ga er maar aanstaan; de Belgische gitarist heeft het plan opgevat om met zijn project Entering Polaris maar liefst vier albums verspreid over twee dubbelalbums uit te brengen. De debuutplaat Godseed ligt alweer vijf jaar achter ons en omdat Tom, lid van meerdere bands en projecten, dit blijkbaar goed is bevallen heeft hij dus besloten er maar gelijk vier albums achter aan te kwakken.

De eerste twee platen heten Atlantean Shores en And Silently The Age Did Pass, waarbij het eerstgenoemde album een echt metalalbum is en de tweede een akoestische plaat. Op de derde plaat mogen we, volgens de bio, meer progressie verwachten terwijl het vierde album een pianoalbum moet gaan worden. Maar goed, zover is het nog niet en tot zo ver moeten we het nog ‘even’ met deze twee albums doen.

Vergelijken kun je de albums niet, maar wat al snel opvalt is de spanning op de duister klinkende tweede plaat. Prachtige songs gekoppeld aan geweldige zang maken dit tot een zeer genietbare luisterervaring. Het gebruik van meerdere zangers, zoals ook op Godseed zorgen voor een mooie Ayreon-achtige afwisseling. De meeste zangers zijn niet heel bekend, maar Thomas Vikstrom (Therion), Roy Khan (Kamelot) en Fabio Lione (Rhapsody) mogen wel bekend worden geacht.

Wanneer je songs afzonderlijk gaat benoemen bestaat het gevaar dat je tracks gaat vergeten, zeker als een album zo goed in elkaar zit. Vooruit laten we dan toch wat benoemen. Van Atlantean Shores valt vooral het zeer afwisselende ‘Sands Of Time’ behoorlijk op. Wat een prachtig gitaarwerk van Tom, maar het maar liefst bijna twintig minuten durende, uit zes stukjes bestaande ‘Six Directions Of Space’ is een rockopera op zich. Net zoals het laatste kwartier uit vier stukjes bestaande deel van And Silently The Age Did Pass dat ook is. Maar dan met akoestische instrumenten gecombineerd met mooie gevarieerde en gedragen zang.

Het enige nadeel van dit grote project is dat deze eerste twee albums bij elkaar al bijna twee uur duren en dat is best een flinke zit. Maar dit neemt niet weg dat Atlantean Shores en And Silently The Age Did Pass goed in elkaar gezette werkstukken zijn. Zeer benieuwd wat de volgende twee albums gaan opleveren.
Recensent:Jan Didden Artiest:Entering Polaris Label:Freia Music
Cover Catalyst - The Age Of Rocketeers

Catalyst - The Age Of RocketeersIets meer dan een jaar geleden werden we blij verrast met de tweede EP van...

Cover Coastwise - Hard Rock Is Back

Coastwise - Hard Rock Is Back Hardrock is weer terug volgens de Portugese heren van Coastwise . Ze hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT