RECENSIE: Picidae - A Stray Labyrinth

Picidae
2024-04-05 Wat zouden spechten zoeken in een afgedwaald doolhof? Dat moesten we maar eens aan het Noorse duo Sigrun Tara Øverland (zang en verschillende snaarinstrumenten) en Eirik Dørsdal (trompet, verschillende toetsinstrumenten, zang) vragen. Zij zijn de “spechten” (Picidae in het Noors) en A Stray Labyrinth is de titel van hun tweede album. De opvolger van It’s Another Wor d [2016] zien zij als “een soort van doolhof met liedjes waar je op een prettige manier in kunt verdwalen.” Zelf zijn zij redelijk honkvast; zij toeren voornamelijk Noorwegen en de omliggende landen.

Toch zijn het de uitstapjes naar Japan die de opvolger doet kleuren. Niet alleen gebruikt Øverland een Japans snaarinstrument, de taishōgoto, ook zijn een aantal nummers duidelijk geïnspireerd door hun vijf bezoeken aldaar. Zij hebben toen het podium gedeeld en samengewerkt met een aantal Japanse artiesten. De titel voor ‘I Saw Her Mum With A Cherry Blossom’ is hier ongetwijfeld uit ontstaan. Je hoort de impact ook op nummers als ‘Iseeyou’ en ‘Slow Growth’. Deze hebben een oriëntaalse klank meegekregen, mede door de keuze van instrumenten. Dat die keuze bepalend is, hoor je op ‘Here We Go Again’, waar een Indiase shruti box (orgel) de toon zet.

Over het algemeen kun je stellen dat de snaarinstrumenten die Øverland bespeelt de symbiose zoeken met de toetsen van Dørsdal. Waar zij zingt beantwoordt hij haar met trompet; soms komen deze ook samen zoals op ‘Mhairi’. Het is verbazingwekkend hoe mooi dat blijkt te klinken. Een enkele keer zingt Dørsdal mee. Dat pakt goed uit op ‘Storm’ als hij haar liefdevol vraagt “Do you know where to go”. Als zij dan zelfverzekerd terugkomt met “Yes, I know where to go” , dan weet je hoe goed zij elkaar aanvoelen.

Desondanks is het fijn dat Jo Berger Myhre op bas een aantal muziekstukken wat extra’s kan bieden. Vooral op ‘Monstrophy’, met de prachtige tekst “The monster in your heart is out” , pakt hij zijn rol goed op. Op het titelnummer krijgen zij hulp van The Arctic Philharmonic. Het is juist de warmte die het meest noordelijke symfonische orkest van de wereld aan ‘A Stray Labyrinth’ meegeeft waardoor je snapt waarom het nummer een centrale plek op het album inneemt.

Picidae weet met authentieke instrumenten een eigen muziekstijl neer te zetten. Niet alleen zijn er elementen van jazz te onderscheiden, ‘Crystal Rosa’ klinkt gewoonweg poppy en met ‘Merlin’ weten ze ook folkmuziek te maken. Met het langzaam uitgesponnen ‘A Softer Fall’ en afsluiter ‘Back To My Savannah’ (“I followed an old monkey troop to find my flock” ) weten zij menig singer-songwriter de loef af te steken. Liefhebbers van Tori Amos en Kate Bush zullen dit duo zeker kunnen waarderen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Picidae Label:Integral
Cover Bongeziwe Mabandla - AmaXesha

Bongeziwe Mabandla - AmaXeshaWauw! Bongeziwe Mabandla laat met zijn nieuwste album AmaXesha (The...

Josienne

Josienne Clarke - Onliness Josienne Clarke heeft zich vrijgevochten van de muziekindustrie en brengt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT