RECENSIE: Acid Soul - ... Time and Isolation

Acid Soul – ..Time and Isolation
2007-10-26 Acid Soul, het zou zomaar een bandnaam uit de jaren zestig of zeventig kunnen zijn. Niets is minder waar. Deze band uit Tiel bestaat pas twee jaar. Acid Soul is eind 2005 opgericht door Dennis Vos (zang, gitaar), Ronald Verbeek (toetsen), Ron Lekatompessy (bas) en Jeroen den Toom (drums). Met deze informatie in het achterhoofd luister ik naar het eerste volledige album dat Acid Soul heeft opgenomen. Tien nummers telt ..Time and Isolation. En ja, die twee puntjes voor de titel horen daar te staan.

De muziek van Acid Soul laat zich niet eenvoudig vangen in een genre. Het is geen funk, geen soul en geen rock. Maar het zit er allemaal wel in. Laten we het bij deze maar even op funky-soulachtige-rockmuziek houden. Oh ja, en om het nog iets lastiger te maken zitten er hier en daar Zuid Europese invloeden in, zoals de gitaar in ‘You’re Talkin (But I Don’t Listen)’ In elk nummer ligt het zwaartepunt van hun invloeden ergens anders. Zo is ‘Time & Isolation’ een echte ballad. De opener, ‘Attitude Problem’, is lekker ritmisch en funky. Denk hierbij een beetje aan de Lefties Soul Connection. ‘I Burn 4U’ en de afsluiter ‘You Don’t Know Me’ hebben weer een jaren tachtig rockgeluid. Het is dus een beetje van alles wat. Maar bij sommige nummers heeft deze mix goed uitgepakt.

Toch is het soms moeilijk om de aandacht vast te houden. De muziek lijkt niet altijd ergens naar toe te gaan, een beetje climaxloos. Juist bij ritmische muziek als funk en soul is dat een van de manieren om het spannend te houden. Of dit helemaal aan de band toe te schrijven is weet ik niet. Wellicht komt het live beter over dan op cd. Op deze opnames springen de solo’s en de zang er niet genoeg uit om te overtuigen. Jammer want sommige nummers hebben zeker wel potentie. Maar dit zijn dan wel voornamelijk de up-tempo nummers.

..Time and Isolation heeft dus twee gezichten. De sterkere snellere nummers en de zwakkere rustige nummers. Dat alle bandleden hun instrumenten goed beheersen is duidelijk te horen. Alleen is de juiste balans nog niet gevonden. De ingrediënten voor meer goede liedjes zijn er alleen moet er nog aan de samenstelling gewerkt worden. Het heeft ook tijd nodig om het juiste geluid te vinden maar ik ben ervan overtuigd dat het er ergens in zit.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Acid Soul Label:Eigen Beheer
Iron And Wine – The Shepherd’s Dog

Iron & Wine - The Shepherd's Dog Iron And Wine is de artiestennaam van de Amerikaanse singer-songwriter Sam...

Sandra Nasic – The Signal

Sandra Nasic - The Signal De naam Sandra Nasic doet bij de gemiddelde muziekliefhebber niet direct...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT