RECENSIE: Souldada - Cancao

Souldada - Canção
2007-11-15 Het Friese gezelschap Souldada is een samenwerking tussen musici en kunstenaars uit verschillende disciplines. Zo kon het gebeuren dat zowel (de in Friesland bekende) gitarist Herman Woltman als fotograaf Maarten Corbijn bij hun debuut Canção betrokken was. Het schijfje komt dan ook in een fraai vormgegeven doosje, dat bovendien ook nog eens prachtige foto’s bevat, afkomstig van de zoon van Anton. Dat is alvast een goede binnenkomer dus.

Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de muziek, en ook daarmee zit het hier helemaal snor. Souldada staat voor een muzikale smeltkroes van Zuid-Europese, Oost-Europese, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden. Zangeres Janna Koussios vult de stukken heerlijk beheerst in, en overtuigt in alle stukken volledig. Het maakt daarbij niet uit of ze nou in het Nederlands, in het Fries of in een van de andere talen zingt. Het is duidelijk dat Koussios een ervaren zangeres is, die veel van haarzelf kwijt kan in de songs die voor een groot deel iets melancholisch hebben. Zeker de rustigere, aan de fado gerelateerde songs klinken alsof de zangeres de verhalen die zij bezingt zelf meegemaakt heeft. Maar misschien vergis ik me, en weet zij zich gewoon bijzonder goed in de songs in te leven.

Ook de muzikanten beheersen alle stijlen die hier voorbijkomen tot in de puntjes. Of het nou om uptempo stukken gaat (‘Luna nueva’, ‘Teli, teli, teli’), of om trage, meer dramatische stukken (de slepende tango ‘Ausencia’), nergens wordt een noot teveel gespeeld. In deze uitgebalanceerde stukken is simpelweg geen plaats voor egotripperij.

Volgens de biografie beschrijft Canção een zoektocht naar de liefde. De liefde voor de muziek spat hier in ieder geval vanaf. Laten we hopen dat Canção geen eenmalig project was.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Souldada Label:Eigen Beheer
The Hives – The Black And White Album

The Hives - The Black and White AlbumMet The Black And White Album leveren The Hives onbetwistbaar hun meest...

Newton Faulkner – Hand Built By Robots

Newton Faulkner - Hand Built by Robots Volgens de bio was het de sensationele cover van Massive Attack’s Teardrop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT