RECENSIE: Opeth - The Roundhouse Tapes

Opeth – The Roundhouse Tapes
2007-11-20 Wie brengt er tegenwoordig nog live materiaal uit zonder bijbehorend videomateriaal? De populariteit van de dvd is groot en zelfs bands die net één album uit hebben komen met een live dvd (Denk bijvoorbeeld aan Bullet For My Valentine).

Opeth komt met The Roundhouse Tapes zelfs met een dubbel live cd. Op zich niet vreemd, maar het gegeven dat er begin 2008 van dit zelfde album een dvd uit gaat komen, maakt deze live dubbel cd min of meer overbodig en stelt daarbij meteen de vraag waarom er niet voor gekozen is om dit gecombineerd uit te brengen.

Toch telt deze dubbel live cd van Opeth slechts negen tracks. Dit uiteraard dankzij de muzikale genialiteit van deze Zweden die niet te omvatten zijn in slechts een paar minuten. De gemiddelde lengte van één Opeth nummer ligt (zonder dat begint te vervelen, wat overigens ontzettend knap is) rond de tien minuten. Met als grootste uitspringer 'Blackwater Park' dat bijna negentien minuten klokt.

The Roundhouse Tapes is een opname tijdens de tour die Opeth deed ter promotie van het laatste album Ghost Reveries. Toch hoor je van dit album slechts alleen 'Ghost of Perdition' voorbij komen op deze live dubbel cd. Opeth gaat wel onder andere met 'Under The Weeping Moon' terug naar het allereerste Opeth album Orchid dat uitkwam in 1995. Vervolgens wordt er van elk Opeth album (op Deliverance na) een nummer gespeeld.

Met The Roundhouse Tapes bewijst Opeth dat zij niet alleen op album een geweldige band zijn, maar dit ook weten om te zetten naar een live optreden. Opeth is absoluut een band die onterecht nog niet gezien wordt als 'icoon' in de progressieve muziek wereld. Toch kan je wellicht beter wachten op de dvd die uit gaat komen van The Roundhouse Tapes die ongetwijfeld veel meer waarde geeft aan deze geweldige band.
Recensent:Cosmo Vloedbeld Artiest:Opeth Label:Peaceville / Suburban
Various: Resident evil: Extinction –soundtrack

Various - Resident Evil: Extinction (Original Motion Picture...Na afloop van een film heb ik de neiging om net zo lang te blijven zitten...

The Libertines – The Best Of

The Libertines - The Best Of Met twee volledige albums op zak en een enkele EP en dan een Best of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT