RECENSIE: Grand Wazoo - Zooology

Grand Wazoo – Zooology
2008-02-11 Vorig jaar bracht Grand Wazoo de EP Room 19 uit ( klik hier voor de recensie) en nu er dan een full-length, getiteld Zooology. Sinds Room 19 heeft de band één verandering ondergaan, drummer Oliver Rehman is vertrokken en vervangen door Felix Schlarmann. Verder is de bezetting hetzelfde gebleven met Milan Mes op trompet, Franke van der Molen op sax, Sven Hammerpagt op gitaar, Martijn van der Riet op bas en Anne-Jan Reijn die de elektronica verzorgt. Deze elektronica speelt nog steeds een belangrijke rol en hierdoor klinkt Grand Wazoo net even anders dan de gemiddelde jazzband. Zelf omschrijft de band hun stijl als Deep Jazz en invloeden die genoemd worden zijn niet alleen jazzgrootheden als Miles Davis en John Coltrane, maar ook bijvoorbeeld The Mars Volta, Massive Attack en natuurlijk Frank Zappa, naar wiens album The Grand Wazoo de band vernoemd is.

Zooology is een gevarieerd album. De muziek loopt uiteen van het bijna uit de bocht gierende ‘Guacamole Queen’ tot het verstilde, soundscape-achtige ‘Astro Sumo’. Beide nummers zijn overigens erg sterk. Ook ‘Stevie’, met veel elektronisch gefreak, is erg goed, evenals ‘Total Criminalisation waarin de bas een belangrijke rol speelt.

De muziek van Grand Wazoo is niet zo geschikt voor op de achtergrond. Bij aandachtig beluisteren, bijvoorbeeld met een koptelefoon, komt ze veel beter tot haar recht. Dit geldt met name voor de wat rustigere nummers. Het belangrijkste minpunt van Zooology is de lengte. Met z’n ruim 64 minuten is de plaat gewoon wat te lang. Verder is het zo dat de laatste drie tracks duidelijk minder spannend zijn dan de eerste zes. Of komt dat alleen doordat ze achteraan de plaat staan? In ieder geval zakt de aanvankelijke opwinding aan het eind van het album behoorlijk in. Dit neemt niet weg dat Zooology een interessant album is, waar zeker niet alleen jazzliefhebbers van zullen genieten. Net als voorganger Room 19 is Zooology geschikt voor iedereen met een avontuurlijk ingestelde smaak.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Grand Wazoo Label:Eigen Beheer
Gerasene Pigs – Jitterbuggen mit der Rudi

Gerasene Pigs - Jitterbüggen mit der Rudi Gerasene Pigs , moge dat duidelijk zijn, weten heel goed een ‘foute...

British Sea Power – Do You Like Rock Music?

British Sea Power - Do you like rock music? Do You Like Rock Music? Dat is de titel van het nieuwe album van de indie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT