RECENSIE: Lange Frans & Baas B - Verder

Lange Frans & Baas B – Verder
2008-05-12 Lange Frans en Baas B begonnen in 1997 een project onder de naam D-Men. Later voegden zich ook artiesten als Brace en Yes-R bij de formatie. Vanaf 2004 brengen Lange Frans en Baas B als duo platen uit. Ze scoren hits met 'Moppie', 'Zinloos' en 'Het Land Van...'. Na drie jaar is het nu tijd voor het derde album dat de titel Verder heeft meegekregen.

In de intro wordt de toon gezet, het duo zet hun fake voorkomend accent op en gaat ervoor. Vervolgens gaat de plaat verder met ‘Kamervragen’, wat tevens de eerste single van het album is. Het sfeervolle pianoloopje en het donkere achtergrondgeluid klinken zeker niet verkeerd. Baas B slaat de plank dan mis door stoer ‘shit, ik heb geen zin meer om m’n bek te houden’ te zeggen. Eerst maar eens die baard in de keel. En mensen wakker maken? Misschien de TMF kids die al jaren in coma worden gehouden, het is in ieder geval een begin.

Met ‘22 Baco’ gaat het duo verder met waar ze goed in zijn. Dat wil zeggen inhoudsloze rijmelarij van likmevestje, maar met een catchy refrein. Hitpotentie dus. Samen met zanger Jayh brengt Baas B het nummer ‘Waar ik sta’, waarin hij zijn liefdesverdriet verwerkt. In ‘Venus & Mars’ legt het duo uit waardoor B liefdesverdriet heeft, te veel verschillen in het denken van mannen en vrouwen. Ook in dit nummer wordt het refrein door een r&b-achtige zanger ingevuld. Het is van kinderlijk niveau en na twee tracks komt dat gezang je ook helemaal de neus uit.

In ‘Zondag Vrij’ vertellen de heren hoe druk ze het toch hebben met al die vrouwen. Heb ik al iets over het TMF publiek gezegd? Met ‘9 van de 10’ komt er een track waarvan vooral het laatste gedeelte inhoudelijk eigenlijk wel oké is. Het enige minpuntje is de stijl van de Lange en B, ze lijken zo tof mogelijk te willen over komen. Iets meer flow zou welkom zijn, dit geldt eigenlijk voor de hele plaat. Hoogtepuntje op de plaat is ‘Levenslessen’, waar zowaar een hiphop track in te ontdekken is. Het einde van de plaat haal ik vervolgens niet, want als Brace z’n opwachting maakt in ‘Geef me nog een kans’ is voor mij de maat vol. Kan die zeurpiet niet één keer zijn klep houden?

De plaat is tekstueel gezien gewoon niet interessant genoeg. Het zijn Nederlandstalige liefdesliedjes in een modern jasje en vaak erg simplistisch. Over de productie en de beats valt niets te klagen. Dit zitten allemaal strak in elkaar. Zoals de meeste Nederlandse ‘urban’, is het de stempel hiphop bij lange na niet waard. Maar voor mensen die toegankelijke top 40 flipflop zoals Yes-R en Brace in huis willen halen, is deze plaat een must.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Lange Frans & Baas B Label:Wallboomers Records
Marcos Valle – Carioca Soul (The Best Of Marcos Valle)

Marcos Valle - The Best of Marcos Valle, Carioca SoulWederom verschijnt er weer een hele mooie cd voor liefhebbers van...

Eric Sardinas and Big Motor - Eric Sardinas and Big Motor

Eric Sardinas & Big Motor - Eric Sardinas & Big Motor Stevige bluesrock & roll op een resonator-gitaar dat is waar Eric...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT