RECENSIE: New Cool Collective - Out of Office

New Cool Collective - Out of Office
2008-07-04 New Cool Collective maakt een mix van jazz, dance, latin en salsa en met zo’n mix kun je nogal wat kanten op. De band heeft een 19-koppige variant en een 8-koppige variant met daarbij nogal wat keuzemogelijkheden en daar kun je nog aan toevoegen dat de diverse genres die het collectief beheerst ook zeer breed zijn. Jazz bestaat niet, jazz ontstaat.

De band opereert sinds 1994 en is met Out of Office toe aan haar zevende album. Zoals in de intro van deze recensie beschreven, houdt de band niet vast aan één stijl maar zoekt men naar nieuwe stijlen, naar nieuwe ingangen, naar nieuwe manieren, naar nieuwe geluiden. Met zoveel instrumenten en mankracht is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt zeggen dat er dan het gevaar is dat er téveel variatie komt, maar New Cool Collective slaagt er met dit album toch wonderwel in om er een eenheid in te brengen. Met wat misstappen, jammer genoeg, maar die zijn zeker in de minderheid.

Out of Office is swingender en dansbaarder dan haar voorgangers. De eerste drie nummers – ‘Lang Lang’, ‘Scuzzy Skank’ en Boca Arriba’- gaat het gas er vol op, gevolgd door een rust momentje in ‘Afrokan’, die overigens naar het einde toe weer versnelt. Het nummer ‘A.A.’ (wat staat voor de freejazz-muzikant Albert Ayler) is rommelig en irriteert en is zonder twijfel het minste nummer van het album. Wat volgt zijn vooral hele relaxte nummers, met fraaie gitaar-, saxofoon- en drum-solo’s. ‘Jules’ (vernoemd naar Deelder, de Rotterdammer waar New Cool Collective vorig jaar nog een tour mee deed) is een jazznummer pur sang en kent knappe overgangen. De rust wordt hervonden in ‘Don’t Fix It’, die weer een trage opbouw kent, zoals dat eerder al gebeurde op ‘Afrokan’.

Ook goed om nog aan te stippen, is ‘Gigged Up’. Een zéér groovend, dansbaar nummer dat de luisteraar weer even in de verleiding brengt verrast op te kijken en tijdens een live optreden ongetwijfeld verleidt om voorzichtig enkele danspasjes te maken. Jazz blijft een genre dat zich het beste leent met een wodka en een sigaar, maar New Cool Collective heeft (wederom) een cd afgeleverd die met gemak ook popzalen kan vullen en laten dansen. Of dat met een stadion als De Kuip ook lukt is afwachten. Op 10 en 12 juli speelt men in het voorprogramma van Doe Maar.
Recensent:Steven van Beek Artiest:New Cool Collective Label:Doxrecords
Freaky Age – Every Morning Breaks Out

Freaky Age - Every Morning Breaks OutAl heel jong werd duidelijk dat deze band het wel eens ver zou kunnen gaan...

Zuco 103 – After the carnaval

Zuco 103 - After the Carnaval Wat een perfect gekozen term staat in het persbericht die bij Zuco 103 -...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT