RECENSIE: Zuco 103 - After the Carnaval

Zuco 103 – After the carnaval
2008-06-22 Wat een perfect gekozen term staat in het persbericht die bij Zuco 103 - After the Carnaval hoort! Brazilectro, en dat is ook precies wat het is. Zuco 103 is alweer toe aan haar zesde album (dan rekenen we voor het gemak het remix-album The other side of Outro Lado even mee) en weet zichzelf op After the Carnaval eigenlijk toch wel opnieuw te overtreffen. Zonder echt te verrassen, overigens.

Brazilectro-track pur sang is duidelijk nummer twee, ‘Beija a mim (saudade)’. Dat nummer gaat ongetwijfeld live een deinende massa opleveren, zoals de live optredens van Zuco 103 eigenlijk sowieso doen. De band bestaat uit Lilian Vieira, Stefan Kruger, Stefan Schmid, Alex Oele, Valentijn Bannier, Claus Tofft en –op After the Carnaval - een flink aantal gastmuzikanten. De grote blikvanger is uiteraard zangeres Lilian, die met haar warme stem de zomerse klanken van Zuco nog verder verwarmt en het dankzij haar verschijning in zich heeft een zaal te laten smelten. Tussen de nummers door flirt zij openlijk met het publiek, waardoor datzelfde publiek door het vuur gaat voor Zuco.

After the Carnaval is dus niet zozeer verrassend en past volledig in de discografie van Zuco 103. Zuco speelt niet alleen Brazilectro, maar maakt eigenlijk gewoon wereldse muziek, met zeer diverse muzikale invloeden. De band beheerst pop, drum ’n bass, jazz en alles dat er tussen past, maar maakt zelden uitschieters of missers. Verveelt een gebrek aan verrassing? Geenszins, het spektrum van Zuco 103 is breed genoeg voor nog een aantal albums binnen deze zeer ruime grenzen. Missers maakte Zuco 103 wel op hun vorige album Whaa, waar bijvoorbeeld de titelsong geschreven leek te zijn om interactie met het publiek te kunnen bewerkstelligen. Interactie die de band al eenvoudig weet te bereiken door toedoen van de charmante Lilian en om interactie zit de band tijdens live optredens dan ook niet verlegen. Op After the Carnaval weet de band stuk voor stuk fraaie liedjes te zetten, van single ‘Nunca Mais’, het eerder genoemde ‘Beija a mim (saudada)’, het mooie Cria’, hoogtepuntje ‘She’, het jazzy ‘Back Home’ en ga zo maar verder. Ook ‘Fulero’ dient vermeld te worden, waarop Lilian eens te meer bewijst over een bijzonder mooi stemgeluid te beschikken.

Zuco 103 staat op 21 juni in het wereldberoemde L’Olympia in Parijs, in juli op North Sea Jazz en doet uiteraard ook een uitgebreide tour door Nederland. De verwachting is dat Zuco 103 nog regelmatiger de grenzen over zal gaan. En terecht, met After the Carnaval en de rest van het ouevre kun je je in alle uithoeken van de wereld vertonen.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Zuco 103 Label:Doxrecords
New Cool Collective - Out of Office

New Cool Collective - Out of Office New Cool Collective maakt een mix van jazz, dance, latin en salsa en met...

Radiohead - Best Of

Radiohead - The Best Of (CD + DVD) Ach ja. Zo gaan die dingen. Radiohead besloot na jaren trouwe dienst hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT